Изберете страница

Тест за сухо око

Преди да отидете на лекар, можете сами да си направите лесен тест,  за да разберете каква е вероятността да страдате от сухо око.

За целта направете следното:
1. Вземете часовник със секундарник
2. Мигнете 2 пъти и задръжте очите отворени, като засечете времето непосредствено след последното мигане
3. Стойте с отворени очи колкото е възможно повече
4. Засечете с часовника момента, в който усетите първите признаци на дискомфорт (парене, глождене, сухота и т.н.)

Този тест измерва времето (в секунди) между последното мигане и появата на очен дискомфорт.
Ако Вашият тест е под 15 секунди, има голяма вероятност да страдате от сухо око, тъй като слъзния филм се разкъсва твърде бързо и оставя окото незащитено.
Консултирайте се с очен лекар за диагностика и лечение. Той ще измери времето на разкъсване на слъзния филм, като използва специално багрило и ако се налага ще изпише подходящо лечение.

В очния кабинет специалистът може да направи няколко теста, за да установи дали страдате от синдрома на сухото око. Тест, който дава информация не само дали страдате от сухо око, но и за състоянието на роговичната повърхност е определяне времето на разкъсване на слъзния филм. При него сълзите се оцветяват с багрило /флуоресцеин/ и след няколко премигвания на биомикроскоп чрез специален син филтър очният лекар засича времето до появата на неоцветени от флуоресцеина точки или полета /сухи петна/. Флуоресцеинът оцветява също и зоните с дефект в епитела на роговицата.
Повече информация и нужните съвети за здравето на Вашите очи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

Вижте повече: Сухо око

error: Content is protected !!