Изберете страница

Контактни лещи при деца


Тийнейджъри – време за контактни лещи?

Повечето тийнейджъри, които носят очила искат да ги сменят с контактни лещи. Те вярват, че изглеждат по-добре без очила.
В повечето случаи децата в тази възраст виждат еднакво добре и с очила и с контактни лещи. С контактните лещи периферното зрение е по-добро, тъй като няма рамки, които да го ограничават. По-лесно става и носенето на слънчеви очила, които да защитават очите от вредните ултравиолетови лъчи.

Повечето родители имат притеснения относно ползването на контактни лещи. Днес това е доста лесно. Разбира се, вие познавате вашето дете най-добре. Необходима е добра лична хигиена, да се полагат грижи за контактните лещи. За да вземете правилно решение, обсъдете въпроса с вашето дете и с лекуващия го очен специалист. Имайте предвид и цената на лещите, необходимостта от ползването на разтвор за съхранение и почистване, вероятността да се загуби лещата.

Едно от големите предимства е, че детето ще носи изписаната му корекция и ще вижда добре. Освен това ще се чувства по-добре. Носенето на контактни лещи дори прави някои тийнейджъри по-отговорни.

В случай, че детето ви няма зртителни проблеми и желае да носи цветни лещи, които сменят цвета на очите – имайте предвид, че е задължителен очен преглед, за да сте сигурни, че очите са здрави и носенето на цветни контактни лещи е възможно.

Носенето на лещи изисква по – сериозна дисциплина от носенето на очила, тъй като лещите изискват определени грижи. За това е важно родителите трезво да преценят способностите на своето дете и това, до каква степен то може самостоятелно да изпълни всички инструкции. Ако на детето е необходимо ежедневно да му се напомнят неща по отношение на най- обичайните домашни задължения, тогава то още не е готово за носене на лещи.
Обикновено лещите се предписват на деца на възраст над 12- 13 години. От друга страна, изследователите от Университета в Охайо изясниха, че 9 от 10 деца на възраст 8 – 11 години, след 3 месеца, вече съвършено самостоятелно могат да използват еднократни лещи и нямат никакви проблеми. Ежедневните еднократни лещи са по – скъпи, но затова пък не е необходимо да се почистват и дезинфекцират – достатъчно е детето да се научи само да ги съхранява и да ги маха.
Вижте повече: Контактни лещи
Нашата програма

Повече информация и нужните съвети за здравето на Вашите очи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!