Изберете страница

Астигматизъм

Астигматизмът е широко разпространено нарушение на рефракцията на очите, което обикновено се получава по рождение. Повечето хора не разбират или не знаят какво означава, въпреки че имат този проблем. При тези пациенти предната част на окото – роговицата не е със симетрична сферична форма, а е по-издължена в една посока, отколкото в друга. В резултат на това светлината се пречупва по различен начин, светлинните лъчи се фокусират на различни места в ретината. Получава се затруднение при фокусиране и замъглено зрение независимо от разстоянието, на което гледа пациента.

Симптоми:
Хората с астигматизъм се оплакват често от главоболие, което може да бъде и много силно; ниско или намалено зрение на близо и далече; компенсаторно положение на главата (наклонена в страни); сълзене; зачервяване; чувство на чуждо тяло, като симптомите се засилват в края на деня. Те могат да бъдат изразени в различна степен – от непостоянни до много силни. Астигматизмът може да придружава късогледството или далекогледството.
Некоригираният астигматизъм може да причини сериозно главоболие, очна болка, дискомфорт или замъглено зрение на всички разстояния.

Повече информация и съвети за здравето на Вашите очи ще намерите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!