Изберете страница

Хранителни добавки


За правилното си функциониране клетките на ретината се нуждят от витамини, микроелементи и растителни пигменти, които могат да се приемат с храната или като хранителни добавки. В зависимост от съдържащите се в хранителните добавки вещества, тяхното действие ** е насочено към:
– предпазване на очите от вредни външни въздействия и подобряване на зрението
– намаляване на умората на очите
– повишаване на имунитета и на цялостната жизнеспособност
– имат съдоукрепващо и тонизиращо действие
– предпазват очите от действието на синята светлина /част от слънчевите лъчи и изкуственото осветление/
– препоръчват се като профилактично средство за предпазване от развитие на катаракта и макулна дегенерация свързана с възрастта
– забавят прогресията на катаракта /перде/
– забавят развитието на макулната дегенерация, свързана с възрастта
– подобряват нощното виждане
– препоръчителни са при хора с високостепенно късогледство
– препоръчват се при хора, работещи на компютър
– предпазват кръвоносните съдове на ретината от увреждане

Кои са важните съставки в хранителните добавки?
1. Каротеноиди – лутеин и зеаксантин
Лутеинът формира жълтия пигмент на макулата /частта от ретината, която отговаря за ясното централно зрение/ и предпазва фоторецепторните клетки от генерираните от светлината кислородни радикали. Лутеин и зеаксантин поглъщат високоенергийната синя светлина, неутрализират свободните радикали, като по този начин предпазват ретината и съдовете, кръвоснабдяващи макулата от увреждане. Лутеин и зеаксантин не се произвеждат в тялото, а се добавят чрез храната:
– зеленчуци с тъмнозелени листа – броколи, спанак
– пшеница, царевица
– яйчен жълтък
– киви, пъпеши
– коприва, водорасли
Приемането на лутеин в дневно количество от 5 до 10 мг самостоятелно или в комбинация със зеаксантин и други антиоксиданти и микроелементи съществено подобрява плътността на макулната пигментация, способността за виждане наблизо, както и цялостното качество на зрението.
2.Астаксантин
Смята се за един от най-силните натурални антиоксиданти. Съдържа се в някои риби, раци, омари и водорасли. Приемът му предпазва ретината от увреждания и намалява риска от развитие на макулна дегенерация свързана с възрастта.
3. Омега 3- мастни киселини
Антиоксиданти, които подтискат възпалителните процеси в сърдечно-съдовата система. Подхранват и удължават живота на фоторецепторите, поддържат ги функциониращи. Спомагат за намаляване на риска от развитие на макулна дегенерация свързана с възрастта. Съдържат се в лененото семе.
4. Витамини
 – витамин А, Е, С – поддържат и подхранват епителната тъкан на ретиналните фоторецептори, предпазват от образуване на свободни радикали
– витамини от групата В – предпазват от вредности и токсини, витамин В 12 е необходим за поддържането на нервната система и синтезирането на протеини, важни за здравето на очите
5. Mикроелементи – цинк, манган, селен, мед – намаляват риска от развитие на макулна дегенерация свързана с възрастта като предпазват от образуване на свободни радикали. Селенът е микроелемент с мощно антиоксидантно действие, предпазва от развитие на сърдечно-съдови и ракови заболявания.
6.Екстракти:
– от боровинка – има антиоксидантно действие, спомага за укрепване на кръвоносните съдове, подобрява нощното виждане, намалява умората на очите.
– от арония – съдържа много витамини, усилва зрението, подпомага регенерацията на очния пигмент и укрепва стените на капилярите
– от семките на грозде – укрепва стените на кръвоносните съдове, има изразен антиоксидантен ефект, подобрява микроциркулацията
7. Бета каротен
Предпазва кожата от стареене и я защитава от UV лъчите. Подобрява зрението при здрач.

Препоръчително е винаги да се консултирате с офталмолог относно стойностите на хранителната си добавка. Вашият очен лекар може да прецени каква трябва да бъде дозата, дали тя трябва да се понижи или повиши или трябва да се подберат други съставки. Веществата в хранителните добавки подобряват имунната система, което повишава и цялостната жизнеспособност.

Трябва ли да приемаме хранителна добавка, каква да изберем, кога да я пием, за колко време, в каква дозировка?

Това може да прецени очният специалист след внимателен преглед и съобразно състоянието на Вашите очи. При някои пациенти се препоръчва прием веднъж в годината за 30 дни, други е необходимо да взимат хранителна добавка непрекъснато. Зависи от състоянието на Вашите очи, ежедневната активност, натовареността на очите.
Всяка добавка се състои от няколко полезни вещества – кои точно са подходящи за Вас най-добре ще прецени очният лекар. В случай, че се налага, той ще състави схема, определяща каква добавка да пиете, на какъв интервал, дали да редувате с друга и кога е нужен контролен преглед.

Повече информация и съвет можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова
Вижте повече: Как да станете наш пациент

** В публикувания материал става дума за добавките, имащи отношение към здравето на очите, а не за хранителните добавки въобще.

error: Content is protected !!