Изберете страница

Далекогледство

При далекогледство или хиперметропия изображението на наблюдавания обект се намира зад ретината тъй като окото е по-късо в предно-задната си ос.

Симптоми: очна болка, зачервяване, сълзене, понякога главоболие в края на деня. Децата с хиперметропия могат да развият и кривогледство.

При раждането всички очи са далекогледи до 2,5-3 диоптъра и при растежа теоретично стават с нормален размер и рефракция. В млада възраст при достигнато нормално зрение (а това са болшинството пациенти) хората виждат прекрасно надалече. След 40 год. при всички хора, които виждат добре надалече настъпва необходимостта от очила за близо. Този процес е нормален, свързан е с възрастта и се нарича пресбиопия. Тогава при хората с далекогледство настъпва нужда и от очила за далече – скритата хиперметропия, която са компенсирали в млада възраст, става явна. Това се дължи на намаляващата сила на акомодацията с възрастта, свързано с намалената еластичност на лещата.

Далекогледството се коригира с очила или контактни лещи. Изписват се (+) диоптри. В зависимост от случая, корекцията може да бъде изписана само за близо или за постоянно носене.

Повече информация и съвети за здравето на Вашите очи ще намерите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!