Изберете страница

Късогледство

Късогледството /миопия/ засяга 1/3 от населението. Пациентите виждат без проблем наблизо без очила, а имат затруднения надалече.
Късогледството настъпва когато окото е по-голямо в предно-заден размер. Лъчите, които идват от наблюдавания в далечината обект не попадат директно върху ретината, а изображението се получава пред нея. Пречупвателната сила на окото е по-голяма.

Симптоми: неясно зрение за далече, примижаване, главоболие
Степени: слаба – до 3 диоптъра; средна от 3 до 6 диоптъра; висока – над 6 диоптъра
Миопията може да бъде обикновена – не се променя значително с времето и прогресираща – при нея диоптъра се увеличава и достига по-високи стойности.

Късогледството се коригира с очила или контактни лещи. Изписват се минусови диоптри. В зависимост от случая, корекцията може да бъде изписана за постоянно носене или само за ползване при поглед надалече, когато трябва да се виждат ясно отдалечени обекти, напр. при шофиране, гледане на телевизия, кино и др.

При деца е погрешно изписването на очила след преглед само на авторефрактометър /т.нар. компютърно определяне на диоптъра/, тъй като при пренатоварване на зрението може да се касае за т.нар.спазъм на акомодацията – състояние, което не изисква изписване на очила.
На късогледите се изписва най-ниската корекция, с която имат нормално зрение.

Повече информация можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова
Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!