Изберете страница

Как да изберете очен лекар

k2Кой да се грижи за Вашите очи?

По какви критерии*  да изберем очен лекар:

  • Най-напред трябва да знаете какви са Вашите нужди и кога е необходимо да посетите очен лекар. Вашият личен лекар ще Ви даде съвет. Редно е да сте наясно, че той няма право да ограничава правото Ви на избор или да Ви определя кой очен лекар да посетите – Ваше право е сами да вземете това решение. По закон с едно направление бихте могли да посетите който и да е очен лекар на територията на страната.
  • В кабинета на специалиста погледнете негови дипломи или сертификати, изложени в офиса – така ще можете да се ориентирате за квалификацията му и каква е неговата субспециалност, т.е.- в коя област на офталмологията е тясно специализиран.
  • Попитайте очния лекар какъв е неговия опит и дали е достатъчно обучен, особено ако става въпрос за инвазивни процедури или операции.
  • В случай, че се налага операция или специално лечение, попитайте очния лекар за неговия опит и познания, колко пъти е прилагал този метод на лечение и какви странични ефекти се очакват, ако става въпрос за операция – какво е очакваното време за възстановяване.
  •  Ако не сте се насочили към определен лекар, поинтересувайте се за препоръки от Ваши близки или лекари, на които имате доверие и са наясно със състоянието Ви.

И не забравяйте – очите са безценни и трябва да се погрижим за тях навреме!!!

* По материали от секцията за пациенти на сайта на Американската академия по офталмология.

Вижте още: Полезно

error: Content is protected !!