Изберете страница

Грижи за контактните лещи

Милиони хора по света носят контактни лещи всеки ден без да имат проблеми с поставянето, махането и почистването им. Все пак, за да намалите потенциалния риск от увреждане на очите, има няколко неща които трябва да правите и още няколко, които да не правите. Установено е, че 98% от носещите контактни лещи не спазват стриктно всички препоръки, свързани с правилния режим при поставяне и сваляне на лещите.
Винаги се препоръчва пациентите да подменят контактните си лещи в съответствие с графика за носене и инструкциите на очния специалист. Лещата е потопена в белтъците и мазнините, съдържащи се в сълзите на човешкото око. Дори след кратък период от време на повърхността на лещата се формират микроскопични отлагания, които влошават комфорта и качеството на зрението. Правилната процедура за почистване и дезинфекциране на контактните лещи спомага за осигуряване на по-добър комфорт при носене, гарантира незамъглено зрение и намалява опасността от инфекции.

Как да чистим и изплакваме лещите си?

На пазара има разтвори, които не изискват механично почистване на лещите след свалянето им.
Но ако очният  лекар е преценил , че по някаква причина за Вас това е необходимо, моля спазвайте стриктно указанията дадени по-долу.

Почиствайте и измивайте обилно лещите си всеки ден, за да сте сигурни, че всякаква мръсотия, слуз и детрит от тях ще бъдат премахнати. Първо поставете едната леща върху дланта на едната си ръка. Сложете няколко капки от разтвора върху лещата. Разтъркайте я с показалеца на другата ръка за около 20 секунди. След това обърнете лещата обратно и повторете същото действие. Сега трябва да изплакнете лещата, за да премахнете изцяло всички остатъци. За да направите това, сложете още разтвор на лещата. Спазвайте индивидуалните указания на очния лекар.

Дезинфекциране

Ежедневното дезинфекциране на лещите защитава очите Ви от инфекции, породени от наличието на  микроорганизми, които могат да се развият върху тяхната повърхност.
Дезинфекцирането е лесно. Трябва само да напълните кутийката за съхранение на лещи с разтвора  и да поставите почистените лещи на правилните места. Лещите трябва да престоят минимум 4 часа в кутийката за съхранение. След това те са готови за носене – не е необходимо допълнително изплакване от разтвора преди поставянето им в очите.

Контактните лещи – какво трябва и какво не трябва да се прави:

Да:
Измивайте ръцете си всеки път преди да боравите с лещите.
Следвайте внимателно съветите и инструкциите на своя очен лекар.
Ноктите на ръцете трябва да бъдат изрязани.
Използвайте всеки ден нов разтвор за съхранение на лещите
Използвайте кутийката за съхранение на лещи, препоръчана от Вашата система за грижа за лещите.
Посещавайте редовно очен лекар и се консултирайте с него за всякакви въпроси, свързани с поддържането на лещите. Ако нямате оплаквания, е добре да ходите на лекар на всеки 6 месеца
Редовно почиствайте и подменяйте контейнерчетата, в които съхранявате лещите. Мръсните лещи могат да причинят очни възпаления.
Веднага се обърнете към очен лекар, ако лещите Ви дразнят очите.
Веднъж месечно подменяйте контейнера за съхранение на контактни лещи

Не:
Не разреждайте и не добавяйте разтвор в кутийката за съхранение на лещи.
Не изплаквайте лещите си или кутийката за съхранение на лещи с чешмяна вода.
Не давайте контактните си лещи на друг.
Не докосвайте върха на шишенцето с разтвора  с пръст или с леща.
Не използвайте лещите си по-дълго време отколкото трябва.
Не използвайте вода или слюнка за овлажняване на лещите в никакъв случай
Не плувайте с лещи, освен ако не сте сигурни, че затворените Ви очи не пропускат вода.
Не пробвайте лещи, които не са извадени от стерилната опаковка пред Вас

Вижте още: Нашата програма
Повече информация и нужните съвети за здравето на Вашите очи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!