Изберете страница

Оперативно лечение

Катарактата е основна причина за загуба на зрение при хора над 55 годишна възраст.  За щастие, процесът е обратим – след операция зрението се възвръща напълно. Катарактата може да се лекува само оперативно. По време на операцията на мястото на отстранената помътняла естествена леща се поставя изкуствена. Със съвременната апаратура не се шие с конци, окото не се травмира, упойката е местна, възстановителният период е съвсем кратък. Операцията се нарича факоемулсификация – извършва се през много малък разрез 2-3 мм, с ултразвук се разбива собствената помътнена леща и на нейно място се поставя изкуствена.

Понастоящем не се чака както преди години пердето “да узрее”. Принципът е операция да бъде направена тогава, когато намаленото зрение започне да пречи на пациента. От друга страна, ако се закъснее с операцията, тя не може да бъде извършена по съвременния метод, ще се наложи по-голям разрез, поставяне на конци, възстановителния период е по-дълъг. Когато пациентът прецени, че качеството на зрението му не е достатъчно за ежедневните му функции, моментът на операцията е настъпил. Няма ограничение във възрастта за извършване на операцията. Тя е желателна, когато влошаването на зрението започне да пречи във всекидневието на пациента.

Какво представлява операцията?
Хирургът работи през много малък разрез, около 2 мм. Естествената леща се раздробява с ултразвук или със затоплен физиологичен разтвор и се изсмуква. Сгънатата изкуствена мека леща се имплантира в окото. След това тя сама се разгъва и бива внимателно наместена от хирурга.
Операцията се извършва с местна упойка и отнема по-малко от 20 минути. Тя прави напълно нечувствително окото и областта около него. Нормално след операцията болка не се усеща.
Повечето пациенти се връщат към обичайните си занимания още на следващия ден.

Какво представлява изкуствената вътреочна леща?
Изкуствената леща се поставя в сакчето на отстранената, за да заеме естественото й място.  Постиженията в технологиите през последните години са впечатляващи – новото поколение изкуствени лещи могат да помогнат освен за подобряване зрението за далече и за близо без помощта на очила или контактни лещи, така и да бъдат допълнително коригирани някои аномалии на очите като късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Видове лещи:
– монофокални
– имат една точка на фокусиране и предоставят ясно зрение за далече. Те биват:
1. Твърда – не се предпочита, тъй като разреза е по-голям и следва да се зашие, поставят се конци, които причиняват дискомфорт и могат да предизвикат роговичен астигматизъм, възстановителния период е по-дълъг
2. Мека – тя е сгъваема и се разгъва в окото, не се шие с конци, разреза е 1,8-3,2 мм, възстановителния период е много кратък
– обикновена мека леща
– мека леща с вграден жълт филтър и UV филтър – за предпазване на клетките на ретината от вредната синя светлина за предпазване от развитие на макулна дегенерация свързана с възрастта. Тази леща подобрява зрението при неблагоприятни светлинни условия, например полумрак или в мъгла.
– мултифокални – многофокусни, резултата е добро зрение за далече и за близо
– Restor – най-съвременната леща, осигурява качествено зрение както за близо, така и за далеч, също с вграден жълт и UV филтър. Постига се отлично контрастно зрение по всяко време.
торични – коригиращи астигматизъм
Традиционната вътреочна леща, която се поставя в окото на мястото на отстранената катаракта помага за възвръщането на ясен образ, но не може да коригира астигматизма. За да се смегчи размазан или изкривен образ са необходими допълнително очила. С лещите за корекция и на астигматизма се предлага качествено зрение за далеч. Те също имат вградени UV и жълт филтър срещу опасната синя светлина.

С отстраняването на естествената леща по време на операцията от катаракта окото е лишено от своя естествен защитен филтър и не би трябвало да бъде оставено да се излага без защита на вредните ефекти на синята светлина. Тези сини лъчи са част от спектъра на дневната светлина, съдържат се и в изкуствени светлинни източници като халогенните и флуоресцентните лампи, студийните прожектори, светкавиците, солариумните лампи и т.н. Изкуствените лещи с вграден жълт филтър имат предимство пред традиционните лещи, тъй като освен UV филтър те имат и допълнителен филтър за синята светлина. Това предимство е особено важно при млади хора и при пациенти с проблеми в ретината. Тези лещи защитават ретината от вредните сини светлинни лъчи – така както го прави естествената леща.
Подходящата за Вас леща зависи от състоянието на очите Ви, както и от желанието дали да сте зависими от очила. Очният лекар трябва да Ви обясни всяка от възможностите и да Ви уведоми какво можете да очаквате при различните видове лещи.
Катарактата може драстично да промени начина Ви на виждане и стила Ви на живот. Само с една лесна процедура може да се премахне мъглата и да виждате ясно нещата и хората, които обичате. Цветовете отново могат да изглеждат наситени и ярки, всичко, което виждате може да бъде ясно фокусирано.


На какво да обърнете внимание:
Преди операцията
1. Вашият хирург ще Ви уведоми дали да закусите или да приемате някаква храна преди операцията.
2. Вземете си предписаните лекарства /напр. инсулин, лекарствата за сърцето или за кръвното/ както обикновено
3. По време на операцията трябва да сте с дрехи свободни около врата и ръцете, напр. с къси ръкави
4. Оставете бижутата си в къщи
5. Вземете вана или душ
6. За жените: косата Ви трябва да е свободно пусната. Не се гримирайте
7. По време на операцията е важно да не посягате с ръце към главата и да сте неподвижни.
Денят на операцията
В болницата ще Ви подготвят за операцията. Ще Ви сложат капки за разширяване на зениците. Операцията се извършва с местна упойка, която ще направи напълно нечувствително окото и областта около него.
Непосредствено след операцията
1. В деня след операцията трябва да сте в покой. Можете да правите тоалета си или да се храните на маса както обикновено.
2. В никакъв случай не бива да сваляте превръзката или да разтривате окото
3. Нормално след операцията няма да усещате болка. В случай на нужда може да бъде взет лек аналгетик
На другия ден след операцията
1. Превръзката ще бъде свалена, ще получите инструкции за лечението на окото и какъв режим да спазвате в следващите дни. След операцията известно време трябва да слагате специални капки в окото.
2. Ден след операцията можете да извършвате леки дейности
3. Трябва да се въздържате от докосване на окото

Съвети във връзка с възстановяването след операцията:
1. Посещавайте редовно офталмолога си в определените дни
2. Взимайте си лекарствата и слагайте капките в окото съгласно предписанията
3. Не вдигайте тежки предмети  и избягвайте всякакво интензивно физическо усилие през първите дни след операцията. Можете да се занимавате с обичайните си дейности
4. Не е противопоказано, но би било добре, ако се въздържате от шофиране в процеса на възстановяването
5. Избягвайте разтъркване на окото или натиск върху него най-малко един месец след операцията
6. Можете да вземете душ и вана или да се бръснете както обикновено, но окото Ви не трябва да бъде в контакт с шампоан или сапун. Особено внимавайте при свалянето на грима
7. Избягвайте да четете по-дълго от препоръчителното през първата седмица след операцията
8. Можете да гледате телевизия, като внимавате да не преуморявате окото си
9. Можете да работите на компютър, но с известна резервираност, съобразена със състоянието Ви в първите дни след операцията
10. По време на възстановителния период трябва да бъде избягвана сауната, както и спортовете плуване, скокове във вода, колоездене
11. В случай на проблеми през възстановителния период, напр. зачервяване на оперираното око, болки или влошаване на зрението, незабавно уведомете лекуващия Ви лекар

Какво трябва да знаете
Повечето от пациентите, оперирани от катаракта с поставяне на вътреочна леща могат да гледат телевизия без проблеми или да четат ако носят подходящи очила /или без очила ако поставената леща е мултифокална/. Това важи само за пациенти, които не страдат от друго заболяване на окото, напр. на очния нерв или ретината. Преди операцията помътняването на лещата често пречи на очния лекар да разпознае със сигурност състоянието на структурите в очното дъно.
Операцията на катарактата и фазата на възстановяване много рядко биват съпътствани от усложнения. Но както при всяка операция, те са възможни.
Няма възрастово ограничение за операция на катаракта, тъй като тя се извършва с местна упойка. Операцията е желателна когато влошаването на зрението пречи във всекидневието и влошава конфорта на живот.
Веднъж премахната катарактата не може да се появи отново. Възможно е след време пациентите да се оплакват отново от леко замъгляване на зрението. Това състояние е известно като вторична катаракта. Третирането му е бързо и лесно – чрез кратка лазерна процедура.
Катаракталната хирургия има степен на успеваемост над 98%. Постоянните подобрения и постижения в технологиите и хирургическите инструменти позволяват процедурата да бъде изключително сигурна и надеждна.

Повече информация и компетентно мнение можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!