Изберете страница

Видове


Почти всеки може да носи контактни лещи. Те могат да коригират късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия, може да се коригира зрението след операция за катаракта, дори може да се промени цвета на очите. Повечето хора носят контактни лещи, тъй като те отговарят на техния стил, начин на живот и дневните им ангажименти. Контактните лещи се движат заедно с движенията на очите и нямат рамки както очилата, те не ограничават периферното зрение и не се замъгляват при лошо или дъждовно време.
Въпреки предимствата на контактните лещи, част от хората не са подходящи за тях. Това са:
– пациенти с чести очни инфекции
– работещи в замърсена или запрашена среда
– пациенти с очни проблеми, напр. глаукома
– пациенти с други заболявания, напр. диабет
– пациенти с алергия
– страдащи от сухо око
– ако смятате, че контактните лещи изискват прекалено много грижи

 Видове контактни лещи:

1. Според материала, от който са направени
Контактните лещи биват твърди и меки. Твърдите не са газ-пропускливи – много малко количество кислород преминава между лещата и роговицата. Поради тази причина те не трябва да се носят повече от 12 часа дневно.
Газ-пропускливите лещи са много по-удобни и здравословни за очите от твърдите, защото те са “дишащи” и позволяват на кислорода да достига до роговицата. Меките лещи се предпочитат от повечето хора и оптометристи. Съдържат от 38 до 79% вода и осигуряват дълготраен комфорт.

2. Според режима на носене
Проблемите, свързани с носенето на контактни лещи са основно два: дискомфорт и риск от инфекции. Върху лещата е възможно да се натрупат депозити от протеини, които освен че затрудняват зрението, могат да станат причина за увреждане на роговицата. Това може да се избегне с предпочитането на лещи за по-кратка употреба. Режимът на носене на контактните лещи е годишен, 3-месечен, 1-месечен, 2-седмичен и ежедневен. Това означава, че след изтичане на съответния срок, лещите трябва да бъдат заменени с нови. Безспорно, най-удобен във всяко отношение е ежедневния режим на смяна – всяка сутрин се отваря нов чифт лещи, който вечерта се изхвърля. На практика риск от натрупване на депозити или инфекции е сведен до минимум. Не се налага и ползването на разтвори за съхранение. В Англия например понастоящем се предлагат изключително само такива лещи.

3. Според вида корекция
– диоптрични – коригират късогледство, далекогледство, торични – за корекция на астигматизъм
– цветни – за корекция цвета на ириса, козметични /без диоптър/ и диоптрични.
– “диви” лещи – забавни рисувани лещи, които могат да се носят на партита, променят очите от котешки, призрачни, дори с вид на мишена или топка за билярд
– терапевтични – при очна травма или инфекция
– мултифокални – коригират както зрението за далеч, така и за близо. Подходящи във възрастта след 40 год

Но нека не забравяме, че независимо от вида на лещите – диоптрични, цветни или забавни, те всички са медицински изделия. Съвместно с очен лекар най-добре ще направите избор кой вид отговаря на начина Ви на живот. Защото неподходящ материал или неправилна корекция може да увреди Вашите очи. Носенето и дори само еднократното поставяне в очите на нестерилни чужди лещи могат да причинят тежка очна инфекция.

Вижте още: Нашата програма
Повече информация и нужните съвети за здравето на Вашите очи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

 

error: Content is protected !!