Изберете страница

Очи и компютър

 Какви са най-честите оплаквания при работа с компютър?

–   очен дискомфорт
–   сухота в очите
–   чувство на чуждо тяло
–   главоболие
–   замъгляване на образите
–   дразнене от светлина
–   зачервяване на очите
Оплакванията се засилват в края на деня и след продължителна работа.

Какво става пред компютъра?
При работа с компютър очите са насочени към сравнително близък обект за дълъг период от време. Образите на компютърния екран не са така контрастни както напечатаните на хартия и окото непрекъснато се опитва да ги фокусира добре. Усилие за получаване на ясен образ има и при периодичното преместване на погледа от екрана върху друг обект, напр. напечатан текст и обратно. Неправилното разполагане на екрана поставя очите в принудително уморително положение. Отблясъците от екрана затрудняват контраста на образа. Всичко това води до мускулно напрежение, умора и преходно главоболие. В много случаи пациентите привикват към зрителното напрежение и оплакванията отзвучават.
Друг сериозен проблем е сухотата на очите. Тя се дължи на факта, че пред компютъра човек мига много по-рядко, взира се, очите следят непрекъснато екрана – това намалява стабилността на сълзите и води до сухота. Усещането за сухота се прояввява като дискомфорт, дразнене, чувство за чуждо тяло, а в по-напреднал стадий води до зачервяване на конюнктивата.

Какви проблеми имаме пред компютъра?
Най-често сухота, зачервяване и дразнене в очите.
При работа с компютър мигането се намалява с около 70 % от нормалната честота. При монитори, разположени над нивото на погледа, взирането е по-голямо и очите са по-широко отворени. Всичко това води до по-бързо изсъхване на слъзния филм, който е изключително важен за ясното виждане и комфорта. Това налага по-често волево мигане или използването допълнително на изкуствени сълзи. (Внимание: Не е желателно използването на очни капки с вазоконстриктор – свиването на съдовете още повече задълбочава сухотата в окото.) Климатичните инсталации също допринасят за по-бързото изсъхване на слъзния филм.

Компютърен зрителен синдром
Този термин описва очните проблеми и симптоми, които се появяват при продължителна работа на компютър. Тъй като нашата зависимост от компютрите ще продължи да расте, ще се повишава и броя на хората, които търсят медицинска помощ поради очен дискомфорт и зачервяване, както и болки в гърба, кръста, рамото, китката.
Няма научни доказателства, че компютърния екран е вреден за очите. Симптомите, които се появяват се дължат на продължителния престой пред компютъра, често над 5-6 часа без почивка. В много случаи след продължителната работа на компютър на работното място, следва „почивка“ пред компютъра в дома, гледане и на телевизия – все напрягащи допълнително очите дейности. И така се стига до неясно виждане, замъгляване, бърза умора, главоболие, зачервени и сухи очи, дискомфорт, като оплакванията се засилват в края на деня.

Какво да направим, за да намалим оплакванията при работа с компютър?
Като основно правило, особено при наличие на оплаквания, работещите на компютър трябва да разположат монитора под нивото на погледа си. При монитори, разположени над нивото на погледа, взирането е по-голямо и очите са по-широко отворени. Това уморява клепачите и увеличава откритата площ с около 30%, което води до по-бързо изсъхване на слъзния филм. Мигането при работа с компютър и продължително четене намалява с около 70% от нормалната честота. Това увеличава изпарението на сълзите. Необходимо е да се прави зрителна почивка – отклоняване на погледа в далечината /през прозореца/ на половин часови интервали за 1-2 минути за отпускане на акомодацията. Мониторът трябва да е разположен на разстояние 50-60 см от очите и около 20° под нивото на им. Отблясъците от екрана могат да се намалят чрез антирефлексни екрани или очила с такова покритие. Редуването на различни дейности в офиса е добро решение за намаляване на зрителната умора. Желателно е да се мига по-често, а при по-сериозни проблеми, след консултация с очен лекар, да се използват изкуствени сълзи. Има изкуствени сълзи, които след накапване в окото се превръщат в гел, като по този начин ефекта им се удължава.
Рефракционните аномалии и дисбаланса между двете очи могат да се коригират след очен преглед. Той изключва и наличието на други очни заболявявания, симптомите на които можем да отдаваме на работата с компютър.
Препоръчителен е приемът на подходяща хранителна добавка, съдържаща лутеин, витамини и микроелементи, която ще спомогне за намаляване на умората на очите.
Вижте повече: Хранителни добавки

Има ли защитни очила за работа на компютър?
Тъй като от компютъра няма ултравиолетово излъчване, фотосоларните очила в случая нямат никаква роля. Антирефлексните покрития са подходящи, ако пациентът носи постоянно очила.
Плоските компютърни и телевизионни екрани, смартфони, таблети и др. дигитални устройства излъчват синя светлина. Тя е налична в слънчевия спектър, излъчва се също и от луминисцентните лампи. При повишени нива или продължително излагане има вреден ефект върху очите, предизвиква очни раздразнения и умора. Синята светлина е и предпоставка за възникване на макулна дегенерация.
Има специални покрития върху стъклата за очила, които не допускат синята светлина да достига до очите. Най-добре е да се потърси съвет от специалист, а не да се купят „очила за защита от компютър“. Според състоянието на очите може да става дума за сухо око или да се налага изписването на специални диоптрични очила за работа с компютър. Това налага изписването на очила за близо, за две или повече дистанции или специфични за работното място на всеки отделен пациент /офис очила/. Освен това човек може да се справя без очила в ежедневните условия, но при работа с компютър поради повишеното натоварване на очите да е необходимо изписването на корекционни очила. За да се избегне появата на каквито и да било оплаквания е необходимо работещите на компютър да си правят редовно прегледи при очен специалист.

Повече информация и нужните съвети за здравето на Вашите очи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!