Изберете страница

Полезни съвети

Въпреки че глаукомата е сериозно заболяване, което може да доведе до слепота без лечение, пациентът с глаукома може да води нормален живот. Всеки с глаукома може да се радва на хубавите неща от живота, но ключовата дума е умереност.

Самолечението на очите е категорично забранено! Изписаните капки се прилагат непрекъснато. Никакви диети, упражнения и пр. не могат да заместят лечението, предвидено от офталмолог. Пациентите не бива да спират да взимат определеното им лечение преди да са разговаряли с лекуващия ги очен лекар.

Трябва да се избягва продължителен престой при намалено осветление. Приемането на течности трябва да бъде равномерно разпределено през деня. Глаукомните пациенти, които изпият много течност наведнъж, напр. 1 литър вода, ще увеличат рязко очното налягане. Трябва да се избягва консумацията на кафе и продукти, съдържащи кофеин, продължителното натоварване на очите, силни физически и психически натоварвания, прием на големи количества бира и друг алкохол, продължителното излагане на слънце или силна топлина. Добре е да се избягват всякакви прегрявания на тялото (слънчеви бани, сауна, гореща вана), болните да не работят физически труд под яркото слънце. Не е желателно къпането в студена вода, защото това води до спазми на кръвоносните съдове и се затруднява кръвообращението.

Опитайте се да включите в дневния си график слагането на капки като обичайно действие, както тоалета, храненето, лягането за сън. По този начин примането на лекарства ще стане естествена част от Вашия ден и няма да Ви тежи.

Тъй като глаукомата е заболяване за цял живот, особено важно е да работите съвместно с лекуващия Ви офталмолог съгласно с изработения от него лечебен план, така че да имате най-добър шанс за предпазване и съхранение на Вашето зрение.

Не спирайте да взимате определеното Ви лечение без да разговаряте с Вашия очен лекар. Вие и той сте един отбор, чийто гол е предпазването на Вашето зрение и поддържането на качеството на Вашия живот.
Запомнете – зрението Ви е за цял живот!

Трябва да се избягват :
– продължителен престой при намалено осветление
– приемането на много течности
– прекомерната консумация на кафе и продукти, съдържащи кофеин
– продължителното натоварване на очите
– продължителното излагане на силна топлина или слънце
– силни физически и психически натоварвания
– тютюнопушене
– прием на големи количества алкохол
– САМОЛЕЧЕНИЕТО НА ОЧИТЕ Е КАТЕГОРИЧНО ЗАБРАНЕНО! Изписаните капки се прилагат непрекъснато. Никакви диети, упражнения или др. не могат да заместят лечението, предвидено от офталмолог. Подчертаваме: в света не е открит до сега друг начин за лечение на глаукома.

Диагнозата глаукома не трябва да Ви пречи да се наслаждавате на живота. Когато Вие знаете фактите, можете да обръщате повече внимание на Вашето здраве. В същото време, обръщайки внимание на физическото здраве, не трябва да пренебрегвате емоционалните и психологическите аспекти на факта, че имате хронично заболяване. Опитайте се да споделите своите чувства. Особено в началото е полезно да говорите за своите страхове – с близки, роднини, приятели, с лекуващия Ви лекар. Не позволявайте на заболяването да орграничи Вашия живот. Вашият лекар ще продължи да наблюдава състоянието Ви, да се грижи за Вашите очи, да следи новостите и да предлага най-подходящото лечение.
Някои дейности, напр. шофиране, някои видове спорт могат да станат предизвикателство за Вас. Загубата на контрастна чувствителност, проблеми със светлочувствителността са някои от възможните ефекти на глаукомата и могат да се отразят на Вашата активност. Ключът за справянето с тях е да помислите трезво. Ако имате проблеми да виждате добре вечер, можете да пътувате и шофирате повече през деня. Слънчевите очила могат да помогнат. Жълто, кехлибар или кафяво стъкло определено помага при заслепяване от светлина.
Приемът на подходяща добавка, съдържаща антиоксиданти, витамини и микроелементи може да облекчи състоянието Ви. Гинко билоба подобрява оттичането на вътреочната течност, подобрява храненето на ретината и може да има предпазващ зрителния нерв ефект. Препоръчително е да се консултирате с офталмолог относно приемът на допълнителни медикаменти – той може да прецени трябва ли да ги приемате, какъв препарат е подходящ за Вас и в каква дозировка.

Вижте още: Нашата програма за глаукома
Повече информация можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова.
Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!