Изберете страница

Мързеливо око


Амблиопията
, известна повече като мързеливо око е състояние, при което мозъка и очите не работят заедно. В следствие на това мозъка не може напълно да разпознае изображения, предавани чрез окото и като резултат зрението намалява. В повечето случаи само едното око е засегнато, но амблиопията може да причини намаляване на зрението и на двете очи.

Развитието на това състояние започва в ранна детска възраст, като с времето нещата се влошават, ако амблиопията не е открита и лекувана правилно. Някои проучвания сочат, че мързеливо око имат 1-5% от хората, при деца под 6 год. възраст се среща у 3%. При липса на лечение, загубата на зрение може да бъде от средна до сериозна,  тъй като остава намалено зрение на едното око за цял живот, което не може да се коригира с очила.

amblyiopia1amblyiopia3

 
Зрението на едното око, без да има анатомично нарушение, намалява в най-ранна детска възраст и мозъка си избира възприятие от по-добре виждащото око. По този начин игнорира другото, което е с намалено зрение, то изостава и се използва все по-малко. Сложните нервни пътища между мозъка и окото не се развиват правилно. Така мозъка получава неправилно изображение от поразеното око, той започва да подтиска това изображение и в резултат зрението намалява в различна степен, а окото става мързеливо.

Причини:
Всичко, което може да засегне зрението от раждането до 6 год. възраст, може да причини амблиопия.

Най-честата причина е кривоглamblyiopia4едство, различно зрение във всяко око, късогледство или далекогледство, очна травма, катаракта /вътрешно перде/ и други.

Казано накратко, едното око вижда ясно, а другото не, мозъка започва да игнорира окото с неясно виждане, в резултат на което то става мързеливо.

Симптоми:
Тъй като е проблем на детската възраст, често е трудно да се открие без щателен очен преглед. При кривогледство обикновено родителите веднага търсят лекарска помощ. Често ако се закрие едното око, детето започва да се дърпа и да плаче – това може да подскаже, че е закрито „доброто око“, т.е. това, с което детето вижда.
Най-честите симптоми могат да бъдат:
 замъглено зрение
 двойно виждане
 влошено възприятие за дълбочина

Лечение:
– при деца
В идеалния случай, лечението започва в ранно детство – когато се формират сложните нервни връзки между очите и мозъка. Затова е особено важно децата да бъдат преглеждани от очен лекар между 3 и 5 год. възраст – малкото дете няма как да каже, че не вижда добре с едното око, това ще установи очния специалист.
Вижте повече: Лечение до 9 годишна възраст

– при възрастни
Съвсем до скоро се считаше, че след 9-10 год. възраст по-слабо виждащото око остава мързеливо, не може да се коригира с очила и като цяло не може да се направи нищо за него. Обикновено това око вижда горните 1-2 реда на таблицата и зрението не се подобрява с никакви стъкла.
Благодарение на съвременните технологии и развитието на медицината, офтламологията и невроофталмологията, лечението на мързеливо око при възрастни е вече реалност!
Вижте повече: Лечение над 9 годишна възраст

В Специализиран очен кабинет д-р Узунова провеждаме лечение на мързеливо око с много добри резултати. След обстоен преглед, ще ви бъде обяснено подробно какво е състоянието на очите. Ще имате спокойствието да зададете въпросите, които ви интересуват или в случай, че не сте разбрали нещо, не се колебайте да попитате! Вижте още: Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!