Изберете страница

World Glaucoma Week

За първи път на 6 март 2008 г. Световната глаукомна организация обяви Световен ден на глаукомата, а от 2011 г. се чества Световна глаукомна седмица – ежегодно през м.март.  През 2018г. тя e от 11 до 17 март.

Eжегодно – от първия световен глаукомен ден през 2008 г. до 2015 год. вкл. през Световната глаукомна седмица в Специализиран очен кабинет д-р Узунова се провеждаха  безплатни прегледи на фамилно обременени пациенти, с измервано по-рано повишено очно налягане или болни от глаукомаПрегледите включваха измерване на очното налягане и оглед на зрителния нерв и се осъществяваха със съдействието на Община Пловдив и под патронажа на Кмета на гр.Пловдив.
През 2018 г. отново сме подготвили нова сбирка с лекция и отговори на Вашите въпроси в рамките на Училище по глаукома, тема: „Влияние на глаукомата върху качеството на живот“, която ще се проведе на 21 март 2018 г в Дом на науката и техниката, ул.“Гладстон“ 1, гр.Пловдив.

В сайта на World Glaucoma Week са включени организираните от нас мероприятия, наред с планираните в целия свят събития. Вижте повече: Световна глаукомна седмица

Световната глаукомна седмица е инициатива на Световната глаукомна асоциация /WGA/ и Световната глаукомна асоциация на пациентите /WGPA/, които обединиха своите сили преди 9 години в борбата с глаукомата. Първият Световен глаукомен ден бе на 6 март 2008 г. Всяка година от тогава чрез множество инициативи по целия свят до хората достига посланието ни, че е от съществено значение заболяването да бъде открито рано. Глаукомата засяга всички общности във всички държави по целия свят. Очаква се заболеваемостта да нарастне с 20 млн. души до 2020 год. 

Мотото на кампанията през 2017 год. отново е: „Да се преборим с неоткритата глаукома”, с основен акцент периодични прегледи на кръвните родственици на болните от глаукома.
Средно статистически всеки след 40 год. възраст е с риск да заболее 2,3%, при кръвните родтсвеници на пациент с глаукома от първа линия този риск нараства 10 пъти!
Глаукомата е водеща причина за необратима слепота, която в 80% от случаите може да бъде избегната!!! Установено е, че в развитите страни повече от 50% от болните от глаукома не знаят в същност че са болни поради липсата на симптоматика и не се лекуват, а в развиващите се страни 95% от пациентите не са открити и не получават терапия. Уврежданията настъпват неусетно и са необратими, не случайно наричат глаукомата „тихият крадец“. Лечението може да предпази зрението от по-нататъшно увреждане.

През 2009 год. за първи път в България бе открито Училище по глаукома в гр.Пловдив по инициатива на д-р Узунова. Проведени бяха няколко срещи, на които пациентите получиха много информация относно заболяването глаукома, имаха възможност да задават своите въпроси. След всяка лекция бяха организирани по три дни за безплатни прегледи на болни от глаукома. За нас е голяма чест, че то бе включено в престижното издание Ophthalmology Times Europe.
Вижте повече тук

Целта на инициативите по целия свят е да се обърне внимание на заболяването не само от болните от глаукома, очните лекари и медицинските специалисти. Целта е да се образоват хората по отношение на глаукомата, да се обърне внимание колко е важно тя да се открие рано, да се започне рано лечение, колко са важни периодичните очни прегледи.

За нас е чест, че всяка година се включваме в тази глобална инициатива чрез дни на отворени врати – за безплатни прегледи на пациенти, носещи риск за развитие на заболяването, както и на болни от глаукома относно преценка на лечението. Преминалите през кабинета пациенти получиха адаптиран материал относно заболяването. Д-р Узунова даде интервюта за новините на телевизия Евроком България, Европа, TV 7, БНТ-РТЦ Пловдив, радио Пловдив, информационна агенция Фокус, Нова БГТВ, ПОТВ излъчи предаването ТВ поликлиника с основна тема Глаукома. В.Труд публикува информация относно проведените дни на отворени врати. Нашата инициатива е с подкрепата на Световната глаукомна асоциация и е включена в официалния сайт, посветен на Световния ден на глаукомата.

В последните години се наблюдава прогрес по отношение на диагностиката и лечението на глаукомата. Технологичният напредък в медицинската апаратура позволява да се открие заболяването в съвсем ранен стадий. Съвременното лечение е достъпно и ефективно контролира заболяването. Уврежданията на зрителният нерв и зрителното поле са необратими. Ранното откриване и започване на лечение са от изключителна важност за предпазване от слепота.

*Материалите за изготвяне на тази страница са предоставени с любезното съдействие на Световната глаукомна асоциация.

Вижте още: Глаукома
Тест лечение глаукома

error: Content is protected !!