Изберете страница

Средства за слабо зрящи

Целта на използването на средствата за слабо зрящи е да се помогне на пациента да остане независим докато извършва ежедневните си дейности. Извършената консултация със специалист съдържа и съвети кое средство е най-подходящо за съответния случай.

1. Очила за четене
Диапазона диоптри е от +4,0 до +16,0, като очилата са с вградена призма. Тази призма позволява да се получи по-ясно зрение и осигурява събиране на образа.
Когато добавката за близо е прекалено голяма, се използва монокулярна система с диоптър до +48. Независимо от големия диоптър, очилата са с тежест до 34 гр.
Очилата се поръчват лесно като готови очила след преглед със специален тестов комплект.
предимства: по-шитоко зрително поле, ръцете са свободни, подходящи за продължително четене.
Неудобства: текста трябва да е на разстояние от 2 до 28 см от очите

2. Очила за далече
Леки и удобни с увеличение за далече 2х. Много добър вариант за гледане на телевизия, кино или спортни събития навън. С бинокулярна телескопична система, чрез която се получава увеличение на гледания обект. Леки, на достъпна цена, лесно се фокусират чрез регулируеми лещи.

3. Електронни увеличители
Различни варианти и системи, осигуряващи голямо увеличение, с възможност за регулиране на контраста на текста. Осигуряват по-комфортна позиция и перфектна работна дистанция при четене, предлагат и най-широко зрително поле. Видео увеличителите помагат на слабозрящите хора да извършват ежедневните си дейности независимо и самостоятелно.
Предимства: лесни за ползване, увеличение до 75 пъти, усилват контраста, удобно работно разстояние и позиция

– електронна лупа – изключително лесна за ползване, със собствено осветление. Слага се над текста или предмета, който желаем да увеличим, с батерия, издържа без зареждане 5 часа, може да се носи в джоба /подобно на джи ес ем/ и да я ползваме в магазина или на други места, където искаме да прочетем текст. Увеличение до 17х. Възмоност за снимка, както и за смяна на фона, напр. черен фон с жълти букви.

– увеличителна компютърна мишка – свързва се с компютър или телевизор с usb, плъзга се по текста и той се появява на монитора с голямо увеличение. Лесна за употреба, удобна за работа

4. Медицински филтри
Независимо от заболяването, довело до ниско зрение, винаги е засегната и контрастната чувствителност, както и адаптацията към светло и тъмно. Чрез тези филтри се блокира вредната за ретината синя светлина и се подобрява контраста и усещането за цветовете. Предлагат се като готови очила със и без поляризация. За хората с макулна дегенерация светлината трябва да е достатъчно слаба, за да не ги заслепява. Именно за тях са особено подходящи филтрите с поляризация, която премахва отблясъците.

Това е само обобщена накратко информация относно видовете средства, които могат да бъдат предложени за подобряване на зрението. При всички случаи е необходим подробен очен преглед, за да се преценят възможностите спрямо Вашето желание.
Повече информация можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

Вижте още: Слабо зрение

error: Content is protected !!