Изберете страница

Контактни лещи


В днешно време очилата са се превърнали в забележителен моден аксесоар. Много хора обаче предпочитат да носят дискретните контактни лещи пред тях. Контактните лещи са забележителна алтернатива за очите. Те позволяват да се избегнат такива известни проблеми на носещите очила хора, като например : ограничено полезрение, оптически измами, запотяване на стъклата, отказване от определени видове спорт. Да не говорим и за натиска, който се оказва на носа и на ушите, както и за проблемите във външния вид и неудобството при целуване.

Нашата програма

Контактната леща е фина люспа, която се поставя в окото и плува върху слъзния филм, като се придържа от собствената си форма и клепачите. Най-честата мотивация за пациентите, носещи контактни лещи е нежеланието да носят очила. Лещите имат много предимства пред очилата: те са невидими, понасят се лесно, не се замъгляват при промяна на температурата, не ограничават зрителното поле, дават по-добро зрение от очилата. Лещите обаче изискват много повече грижи и средства. Неправилното им съхранение и употреба ги правят опасни за очите и могат да доведат до сериозно увреждане на роговицата. 47% от пациентите се притесняват от поставянето и махането им, 42% мислят, че контактните лещи са неудобни, 31% се безпокоят за времето, което е необходимо за грижата за тях.

Показания:
= медицински
1. Кератоконус
2. Голяма разлика в диоптрите на двете очи /повече от 3 диоптъра/
3. Средни и високи степени на късогледство
4. Астигматизъм
= професионални – при всички пациенти, на които очилата създават проблеми по време на работа, напр.работа на открито, с оптични уреди, хора на изкуството, спортисти и др.
= козметични – една от най-важните причини поради които хората предпочитат контактните лещи е че те са невидими и не променят външния вид.
1. За промяна или подчертаване на цвета
2. При загрозяващи дефекти на роговицата, ириса или деформирана зеница
= терапевтични – облекчават болката, запазват повърхността на роговицата, ускоряват оздравителния процес след операции или служат за депо на лекарства
= диагностични – използват се за диагностика при различни изследвания

Противопоказания:
 – възпалителни и дегенеративни заболявания на клепачи, роговица, конюнктива
– сериозни очни заболявания – глаукома, иридоциклит, увеит
– инсулинозависим диабет с лош контрол
– заболявания на щитовидната жлеза
– аномалии на ръцете и пръстите
– гъбичкови заболявания по ноктите на ръцете
– лоша хигиена

Усложнения при носене на конткатни лещи:
Контактната леща е потопена в мазнините и белтъците, съдържащи се в сълзите на окото. Дори след кратък период от време по повърхността на лещата се формират отлагания, които влошават комфорта и качеството на зрението. Образуването на такива биофили по повърхността на контейнера може да намали дезинфекционните качества на разтвора.
Поставянето на контактни лещи в окото е стрес за роговицата. Увреждания могат да настъпят от неравности по лещата, чужди тела под нея, неправилно манипулиране, инфекция. Очната микробна флора не се променя при носене на контактни лещи. Това означава, че микробите се пренасят от околната среда. Причини за възникване на инфекция са лошата хигиена, неправилното боравене с контейнера за съхранение на лещите, а така също и преспиването с контактни лещи, което причинява хипоксия на роговицата /по-малко количество кислород достига до нея/. Когато пациентът спи с лещи, които не са предназначени за тази цел, това увеличава осем пъти риска от възпаление на роговицата.
Усложненията изискват много сериозен подход от страна и на пациента, и на лекаря, тъй като може да се стигне до дълготрайно и тежко възпаление на роговицата.

Контактни лещи и работа с компютър
В условията на рядко мигане, което е подсъзнателен процес, елемент на концентрация пред монитора, контактната леща изсъхва. Това е причина за оплаквания от дразнене, замъгляване, сълзене. На работещите с компютър е подходящо да се изпишат контактни лещи с ниско водно съдържание, които да осигурят комфорт по време на работа. Необходимо е да се добавят и подходящи изкуствени сълзи, изписани от очен лекар – някои капки се импрегнират в лещата и я увреждат. Добро решение са силиконовите хидрогелни лещи, предназначени за непрекъснато носене – при тях такива проблеми липсват.

Лещите и децата
 Носенето на лещи изисква по – сериозна дисциплина от носенето на очила, тъй като лещите изискват определени грижи. За това е важно родителите трезво да преценят способностите на своето дете и това до каква степен то може самостоятелно да изпълни всички инструкции. Ако на детето е необходимо ежедневно да му се напомнят неща по отношение на най- обичайните домашни задължения, тогава то още не е готово за носене на лещи.
Обикновено лещите се предписват на деца на възраст над 12- 13 години. Изследователи от Университета в Охайо изясниха, че 9 от 10 деца на възраст 8 – 11 години, след 3 месеца вече съвършено самостоятелно могат да използват еднократни лещи и нямат никакви проблеми. Ежедневните еднократни лещи са по – скъпи, но затова пък не е необходимо да се почистват и дезинфекцират – достатъчно е детето да се научи само да ги съхранява и да ги маха.

Попитайте очен лекар
След избора на контактни лещи и обучението за правилно поставяне, пациентът трябва да получи информация за това как да постъпва в случаи на възникнали проблеми: например, ако лещите не могат да се махнат (това понякога става след първото поставяне). За такава ситуация е нужно предварително да се знае към кого и къде следва да се обърне пациентът в близките 24 часа.
Необходимо е да се използва само този разтвор за лещите, който е препоръчан за дадения тип лещи.  Денонощното носене на лещи затруднява достъпа на кислород до очите и неколкократно увеличава вероятността от инфекциозни очни зболявания .  Не се препоръчва лещите да се носят повече от указания срок: например, еднодневните лещи не трябва да се поставят повторно или да се носят цял месец лещи, предназначени за 2 седмици. Подобни икономии често водят до сериозни последствия.
Лещите не трябва да се мият в сапунена вода или в самоделни разтвори. Именно едни от най – честите случаи на предизвикана очна инфекция в практиката са тези, при които пациентът се е  опитвал да ги почисти със собствената си слюнка, тъй като не разполагал под ръка с необходимия разтвор. Препоръчително е, пациентът да носи винаги разтвора със себе си .
Отделно обсъждане с лекар изисква използването на контактни лещи в неблагоприятна среда: например в предприятия с високо равнище на прах и на различни химически вещества във въздуха. Носенето на лещи при такива условия, може да става при допълнителни защитни средства, но в някои случаи, носенето на лещите се изключва съвсем.

Специални указания:

Не забравяйте да си зададете следните въпроси:
– как се чувстват моите очи
– как изглеждат моите очи
– все още ли виждам така добре

При настъпване на следните смущения трябва веднага да свалите лещите от очите си:
– парене, пробождаща болка или сърбеж в окото
– усещане за чуждо тяло
– необичайно силно сълзене, секреция от окото или зачервяване
– влошаване или замъгляване на зрението, поява на ореол около светлинен източник
– влошен комфорт в края на деня
Ако неудобството или смущението престане след сваляне на лещите от очите, проверете ги за замърсяване, повреда или чуждо тяло. Ако обаче проблема остане, потърсете незабавно Вашия очен специалист, тъй като появата на описаните симптоми може да е сигнал за инфекция или язва на роговицата.

17% от носещите контактни лещи ги използват по-продължително отколкото трябва
1/3 от пациентите понякога не свалят лещите си преди сън
98% не спазват стриктно всички препоръки, свързани с правилния режим

Повече информация относно подходящия за Вашите очи вид контактни лещи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!