Изберете страница

Преди операцията

eye-with-question-mark-300x242Какви са възможностите след поставяне на диагнозата „катаракта“:

– Пердето да е съвсем начално, каквото имат повечето хора над 60 год. възраст. В такъв случай е необходимо да посещавате през определен период очен лекар, за да може той да следи състоянието Ви и да сте наясно дали това перде напредва или не. Контролните прегледи трябва да се извършват на широка зеница не само за да се следи състоянието на катарактата, а и за по-пълен оглед на очното дъно във връзка с други заболявания /диабет, глаукома, макулна дегенерация и др./. Уместно е да се изписва подходяща корекция с очила, за да имате възможно по-качествено зрение. Може да се приемат и подходящи хранителни добавки за очи, съдържащи вещества, подпомагащи обменните процеси в очите, вкл. в лещите.

– В случай, че катарактата е напреднала и пречи на ежедневните Ви задължения, създава дискомфорт и прекомерно замъгляване или имате друго очно заболяване и катарактата не позволява проследяването му, е дошъл момента да бъдете подготвен за оперативно лечение.

– Има и трети вариант – да се страхувате от операцията или да смятате, че сте прекалено възрастен за нея. Възрастта не е противопоказание за оперативно лечение на катаракта – операция може да се направи и на примерно 95 годишен пациент. Операцията е лека, безболезнена и кратка. В същото време, ако е дошло време за операция, трябва да сте наясно, че катарактата ще продължи да напредва /пердето да „зрее“/ и в крайна сметка ще доведе до загуба на зрението. Неоправдано и недопустимо е това да се случва в 21-ви век, когато операционните зали разполагат с най-високотехнологично оборудване, а хирурзите са усъвършенствали уменията си. Нещо повече, колкото повече се чака, лещата се видоизменя и операцията става по-трудна и сложна – което ще се отрази и на крайния резултат. А бъдете сигурни – и очният Ви лекар, и хирургът, и самият Вие – всички очакват добър резултат.

Информацията, която Ви е нужна преди оперативното лечение, най-добре ще научите от лекуващия Ви очен лекар. Той е човека, на който трябва да зададете въпроси и да споделите страховете си преди да постъпите в клиника за операция. Много ясно трябва да Ви бъде обяснено съобразно състоянието на Вашите очи и евентуалните придружаващи очни заболявания какъв резултат бихте очаквали след операцията. От очната практика, която посещавате можете да получите и адаптирани за пациенти материали, с които да се запознаете на спокойствие в къщи – както Вие, така и Вашите близки. Обикновено предварителните разговори в нашата практика се водят при всеки контролен преглед, така че да сте съвсем наясно какво Ви предстои.

Необходимо е да знаете, че самата операция е най-често извършваната в света /от всички операции на тялото въобще/ и с най-голям успех. Тази операция не е по спешност и може да се планира според Вашата заетост. Прави се с местна упойка и не се усеща болка – нито по време, нито след операцията. Работи се през много малък разрез, не се слагат конци и възстановителния период е много кратък – по-строг режим се пази една седмица, поставят се противоинфекциозни капки около месец.
Вторият въпрос, по който трябва да сте наясно предварително е относно избора на изкуствена леща. Това зависи изцяло от Вашето желание да сте независим от очилата. Съвременните технологии са развити до такава степен, че днес имаме възможност да избираме между много видове изкуствени лещи. Важно е да знаете, че те не се сменят и за тях не се полагат грижи – изкуствената леща заема мястото на помътнената вътре в окото. С предимствата и недостатъците на изкуствените лещи, както и със съвременните възможности най-добре може да Ви запознае Вашия очен лекар. Вие трябва да сте наясно с избора си, но окончателното решение ще е на хирурга, който ще Ви оперира – според състоянието на Вашите очи.

Особено важно е да се чувствате сигурен и спокоен, че работейки в сътрудничество със своя очен лекар, ще запазите своето зрение и ще водите пълноценен живот.

Повече информация относно възникнали въпроси, съвременните възможности за лечение, осигуряване на нужните информационни материали, както и личен лечебен план можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!