Изберете страница

Съвети

Често прости промени у дома в комбинация с подходящо средство за слабо зрящи, както и съответната организация на ежедневието, могат да позволят на болния да остане независим и да води нормален живот.
Най-важните неща, които веднага можете да промените и да подобрите качеството си на живот:

1. Осветление
За подобряване на зрителната способност на слабозрящите хора е от изключително значение осигуряването на добро осветление. Използвайте настолна лампа при ч етене, намалете отблясъците върху повърхностите като затъмните например слънчевите ъгли в помещението. Навън използвайте слънчеви очила с кехлибарен цвят.
Добрият източник на светлина може да осигури качествено подобряване на ежедневните Ви занимания акто четене, писане, приготвяне на храна и избор на дрехи. Не се препоръчва обикновената изкуствена светлина. най-подходяща е т.нар. „студена“ светлина /LED/ – тя подобрява контраста и намалява отблясъците.

2. Направете нещата по-едри
Увеличете шрифта на компютъра или текста. Използвайте лупи при четене на вестник, книга или списъка със задачи. Лупите се предлагат в различни варианти. Изключително подходящи са електронните лупи, които имат собствено осветление, могат да правят снимки и да сменят фона на текста. За четене могат да се използват и увеличителните компютърни мишки.

3. Организация
Опитайте се да поставяте всяко нещо на едно и също място, така по-лесно ще го откривата – определете еднакви места на продуктите в хладилника, на ключовете и портмонето.
Сложете ярки етикети с различен контрастен цвят на лекарствата или копчетата на печката

4. Слушайте
Помолете близките Ви да намерят аудио-книги, записи и дискове с темите, които са Ви интересни.

5. Шофиране !
Отговорете си на въпроса: безопасно ли е за Вас и околните все още да шофирате, макар че виждате замъглено или имате петна в зрителното поле. Когато непременно се налага, нека Ви закара някой друг, вземете рейс, такси или просто ходете пеша.

Вижте още: Средства за слабо зрящи

Ако се колебаете как да се справите в дадена ситуация и искате да научите повече, молим да пишете на suzunova@doctor.com Вашето писмо ще е полезно както за нас, така и за други пациенти – ще е чудесно да можем да допълним информацията на тази страница.

error: Content is protected !!