Изберете страница

За здрави очи

sinio-oko

 

 

Въпреки че не можем да се предпазим или да предвидим всички очни заболявания, необходимо е да знаем няколко основни мерки, които можем да вземем, за да запазим очите си здрави сега и да намалим шансовете от загуба на зрение в бъдеще.

1. Носете слънчеви очила
Като се блокират вредните ултравиолетови лъчи чрез слънчеви очила, можем да се предпазим от развитие на катаракта /вътрешно перде/, тъй като директната слънчева светлина подпомага нейното развитие. Слънчевите очила предпазват и деликатната кожа на клепачите не само от появата на повече бръчки, но така също и от развитие на рак на кожата в тези зони.
Като избирате слънчеви очила, уверете се, че те блокират в 100% UV-A и UV-B лъчите. Вижте още: Слънчеви очила

2. Не пушете
Пушенето е директно свързано с развитие на свързана с възрастта дегенерация на макулата и това важи както за пушачи, така и за бивши пушачи, които са по-предразположени от развитие на това увреждане, отколкото хората, които никога не са пушили. Пушачите са също и с повишен риск за развитие на катаракта.

3. Хранете се правилно
Витаминния дефицит влияе на функционирането на ретината. Установено е, че хората с богата на витамини диета по-рядко развиват свързана с възрастта дегенерация на макулата. Храната трябва да е богата и разнообразна, част от нея трябва да са зеленчуци със зелени листа. Вижте още: Хранителни добавки

4. Основен очен преглед
Възрастните без оплаквания и без рискови фактори трябва да преминат през основен очен преглед на около 40 год. възраст. По това време може да се открие очно заболяване в ранен стадий. На базата на този първи основен очен преглед, очният лекар ще определи интервалите във времето, през които очите Ви трябва да бъдат преглеждани.
Всеки със симптоми на очно заболяване, с кръвен родственик, страдащ от хронично очно заболяване, с диабет или високо кръвно налягане трябва задължително да бъде преглеждан редовно, като лекуващия очен лекар ще определи през какъв интервал, съобразно състоянието.
Едни от най-сериозните очни заболявания се лекуват успешно при ранно поставяне на диагнозата, напр. глаукома. Чрез ранното лечение ще се предпазите от загуба на зрение в бъдеще. Вижте още: Кога да посетите очен лекар

5. Предпазни очила
Носенето на защитни очила при определени дейности е задължително и много важно за избягване на наранявания на очите или попадане на чужди тела в тях.
По време на спортни занимания очите също могат да бъдат увредени, като в зависимост от спорта, има съответни предпазни очила.

6. Познавайте фамилната си история
Много сериозни очни заболявания се предават в една и съща фамилия, така че Вие трябва да знаете дали не сте в повишен риск. Това е особено важно за болести, при които няма никаква симптоматика, напр. глаукома – необходим е ежегоден основен очен преглед след като навършите 40 год.

7. Изберете точния специалист – трите «О»
Правете разликата между офталмолог, оптометрист и оптик – всеки от тях предлага различна грижа за Вашите очи и има различно ниво на обучение и компетентност.
Офталмологът е специално обучен да предлага всички аспекти от очната грижа – от изписване на очила, през лечение на очни заболявания, до сложната и деликатна очна хирургия.
Оптометристът определя рефракцията и изписва нужните очила или контактни лещи. По принцип може да разпознае очно заболяване и да Ви насочи за консултация с очен лекар.
Оптикът ще Ви предложи правилните стъкла за корекция на Вашия зрителен проблем и ще ги изработи по рецептата, която имате от офталмолог или оптометрист.
Уверете се, че сте се обърнал към правилния специалист за Вашето състояние, преглед и лечение!

8. Грижа за контактните лещи
За първоначален съвет и напасване на контактни лещи се обърнете към специалист. Спазвайте неговите инструкции относно режим на носене и вид на контактните лещи. За да са здрави очите Ви, никога не спете с контактни лещи, ако те не са подходящи за това, никога не ги преносвайте след изтичане на срока им и ползвайте качествени разтвори за съхранение на лещите. Вижте още: Грижи за контактните лещи

9. Обърнете внимание на очната умора
Ако имате напрежение в очите при работа с компютър или работа на близо, полезно е правилото 20-20-20: на всеки 20 минути погледнете на 20 метра за 20 секунди.
Ако очната умора продължава, тя може да бъде симптом на редица очни състояния като напр. синдром на сухото око, започваща пресбиопия или необходимостта от точна корекция на съответното разстояние. Необходимо е да посетите очен специалист, за да Ви бъде изписана правилната корекция или лечение. Вижте още: Очи и компютър

Нека не забравяме, че очите са безценни и трябва да се погрижим за тях навреме!

error: Content is protected !!