Изберете страница

Тестове

  • Тест за изследване зрението на близо

Таблицата за близо трябва да бъде на разстояние 35-40 см от очите. Зрителната острота се изследва за всяко око поотделно. При нормално зрение за близо, трябва да виждате добре най-долния ред.
Обръщаме внимание, че монитора на компютъра не е на същото разстояние както текст в книга например и теста тук има по-скоро ориентировъчна цел. Необходимостта от очила за близо следва да бъде преценена при очен преглед.
Повече информация, както и безплатна таблица за близо можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова.

Таблица за близо – вижте тук
Вижте още:  Зрение след 40 год.

 

  • Тест за глаукомен риск

В теста са включени най-рисковите фактори за развитие на глаукома. Всички близки /кръвни родственици/ на пациент с глаукома трябва да бъдат преглеждани от очен лекар веднъж годишно.

Изчислете своя глаукомен риск, като натиснете тук
Вижте още: Глаукома

 

  • Тест лечение глаукома

Теста е структуриран с въпроси, които може би си задавате и Вие и отговори, свързани с очното налягане, зрителния нерв и др., както и начина на проследяване на Вашето състояние.
Подходящ е за болни от глаукома
Теста можете да разгледате тук

Вижте още: Ако вече имате глаукома

  • Тест за изследване на централно зрение

Този тест е полезен за наблюдаването на функциите на макулата – точката от очното дъно, чрез която се формира централното зрение. Някои заболявания  могат да доведат до увреждане поради вътрешен кръвоизлив или оток. Това води до изкривяване на образа, получен от тази част на ретината /подобно на намачканата лента на фотоапарат – снимката се проявява неясна/. Чрез решетката на Амслер могат да се открият изкривявания, тъмни петна или промени в предишни проблеми.
Заболявания, при които се засяга централното зрение:
– свързана с възрастта макулна дегенерация
– висока степен на късогледство
– продължителна употреба на някои ревматологични лекарства
– централна серозна ретинопатия
– кистоиден макулен едем

Ако желаете да си направите тест, можете да натиснете тук
Ако забележите изкривявания на линиите при провеждане на теста или тъмни петна, предупредете очен лекар веднага /същия ден/.
Повече информация, както и решетка на Амслер можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова.

Вижте още: Дегенерация на макулата

  • Тест за сухо око

Когато влиянието на околната среда е вредно за очите, съставът на сълзите се променя, слъзните жлези произвеждат по-малко секрет и слъзния филм се нарушава. Окото става по-лесно уязвимо.

За да си направите тест, натиснете тук
Този тест измерва времето (в секунди) между последното мигане и появата на очен дискомфорт.
Консултирайте се с очен лекар за диагностика и лечение. Прецизен тест за времето на разкъсване на слъзния филм може да бъде направен в очен кабинет. Теста се прави на биомикроскоп чрез използване на син филтър и специално багрило.

Вижте още: Сухо око

  • Тест за контактни лещи

Разберете дали сте подходящ да носите контактни лещи чрез този тест. Той е ориентировъчен, не забравяйте, че най-добър съвет и какви лещи са подходящи за Вашите очи, съобразно Вашето желание и ежедневната Ви заетост, ще получите от очен специалист.

Можете да направите теста тук

Вижте още: Контактни лещи

  • Тест за изследване на цветно зрение

Приблизително 8% от мъжете и по-малко от 1% от жените се раждат с наследен вид цветна слепота, позната като “далтонизъм”. При този вид проблем би могло да настъпи объркване при разграничаването на някои цветове един от друг. Например – някои нюанси на червеното, кафявото, маслиненото и златното биха могли да бъдат объркани. Въпреки това, яркото червено би могло да бъде ясно разграничено от чистото зелено при същия пациент.
Има много разновидности и степени на цветната слепота и този тест за цветно зрение се отнася само до най-често срещания вид към червено-зелено. Този тест може и да не е точен и поради голямото разнообразие от начини на изобразяване на цветовете на различните монитори и интернет браузъри. Разбира се, не се знае дали един принтер ще възпроизведе цветовете точно, затова не е препоръчително тестът да се принтира и да се прави след това.
Най-точно цветното зрение може да бъде проверено от очен лекар.

За тест за цветно зрение натиснете тук

Важно!!! Тези тестове не заместват професионалния преглед и диагностика на очен лекар и са представени тук само с информационна цел. Наличността на тези тестове за зрение не трябва да се възприема като препоръка за самодиагностика или самолечение на заболяване. Неправилно диагностицирано или лекувано не както трябва очно заболяване би могло да доведе до загуба на зрението или постоянна загуба на функциите на зрителната система.
В случай на какъвто и да е проблем с очите, потърсете медицинска помощ веднага, защото е възможно да става въпрос за спешно или застрашаващо зрението състояние.
Компетентен съвет и повече информация можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!