Изберете страница

Лечение до 9 годишна възраст

В идеалния случай, лечението започва в ранно детсamblyiopia7тво – когато се формират сложните нервни връзки между очите и мозъка. Затова е особено важно децата да бъдат преглеждани от очен лекар между 3 и 5 год. възраст – малкото дете няма как да каже, че не вижда добре с едното око, това ще установи очния специалист.

В зависимост от причините и степента на зрително увреждане, лечебните методи могат да включват:

1. Изписване на очила
В голяма част от случаите при назначаване на правилна корекция с очила се постига нормално зрение на двете очи и проблема се преодолява. При по-големи деца е възможно вместо очила да се поставя контактна леща на по-зле виждащото око. Много често коригиране на зрението с очила или контактни лещи е всичко, от което се нуждаем.

amblyiopia5Корекцията с контактни лещи е особено полезна когато има голяма разлика в диоптрите на двете очи /повече от 3 диоптъра/ – на практика това е единствения начин, за да виждат очите добре.

 

 

2. Закриване на едното око /оклузия/amblyiopia6
Понякога се налага да накараме мозъка да обърне внимание на мързеливото око и за да стимулираме зрението се налага да закрием здравото око. Поставянето на превръзка на по-добре виждащото око се прави по определена от очния специалист схема. Това може да продължи седмици или месеци, като се закрива окото за няколко часа на ден или за целия ден. Ако имате затруднение с детето си по този въпрос, опитайте се да превърнете поставянето на превръзката в игра, на пирати например.
В същото време по преценка на очния специалист по време на закриване на по-добре виждащото око, на детето се дава да прави различни упражнения, за да се спомогне на активирането на мързеливото око – като например рисуване, определени компютърни игри, пъзели и др. В много случаи, когато става дума за пренатоварване на очите от прекомерна работа на близо, упражненията имате невероятен ефект. Когато очните мускули не се използват правилно, те се изтощават, което води до очна болка, главоболие, замъглено зрение, сливащи се линии при четене, дори до двойно виждане. Но само очния специалист може да препоръча правилните упражнения за конкретния пациент.

3. Очни капки
При някои деца се налага вместо превръзка поставяне на капки, които да разширят зеницата в здравото око и в крайна сметка да се постигне подобен на закриването ефект. Зрението на здравото око ще се замъгли и по този начин ще принудим да започне да работи мързеливото око. Тези капки имат странични ефекти, така че към този метод се прибягва в краен случай.

4. Оперативно лечение
При кривогледство в някои случаи се налага хирургично възстановяване на очните мускули. Операция се налага и при наличие на катаракта /вътрешно перде/

При повечето деца правилното лечение подобрява зрението за няколко месеца – и колкото по-рано започне, по-добре. Ако не се вземат мерки навреме, след това не е възможно подобряване на зрението на мързеливото око. Критичният период за въздействие е 8 – 9 годишна възраст. Има съобщения, вкл. и в нашата практика, за подобрение на зрението в тийнейджърска възраст, но винаги е по-добре да се започне по-рано – тогава и самото лечение е за по-кратко време.

 

В Специализиран очен кабинет д-р Узунова провеждаме лечение на мързеливо око с много добри резултати. Разбира се, изисква се съдействие от родителите и от самото дете. След обстойния преглед, ще ви бъде обяснено какво е състоянието на очите на вашето дете. Ще имате спокойствието да зададете въпросите, които ви интересуват или в случай, че не сте разбрали нещо, не се колебайте да попитате!
Вижте още: Как да станете наш пациент
Нашата програма за деца

error: Content is protected !!