Изберете страница

Хранене

Храната – всички я обичаме. Организираме социални сбирки около масата, подготвяме специални ястия за почивните дни и празници, понякога ядем „храни на комфорта“ когато се чувстваме нещастни. Хранейки тялото не бива да забравяме и че някои компоненти на храната могат да предпазват различни негови части от заболявания.

Силата на витамините
Казвала ли ви е майка ви да си изядете морковите, за да виждате по-добре? Ако да – била е права. Морковите, както и други жълти и оранжеви плодове и зеленчуци съдържат бета-каротен. Той се складира в черния дроб и произвежда витамин А когато е необходимо. Този витамин помага на очите срещу вредните ултавиолетови лъчи, предпазва ни от нощна слепота. Витамин С е мощен антиоксидант – предпазва ни от свободните радикали, които са биопродукти на тялото и се произвеждат при пушене, употреба на алкохол, слънчева светлина. Витамин С се намира в цитрусовите плодове, червени чушки, броколи, картофи, боровинки и др. Витамин Е е също антиоксидант, който поддържа здравето на очните тъкани и клетки. Богати на този витамин са ядките, зелените листни зеленчуци, растителна мазнина.
В случай, че не винаги се храните така както трябва и не приемате достатъчно плодове и зеленчуци, можете да ползвате хранителна добавка с витамини, която да запълни празнините във вашето хранене.

Лутеин и зеаксантин – пигменти, които работят като естествени слънчеви очила, помагайки да се филтрират слънчевите лъчи, които могат да увредят ретината. Има ги в: авокадо, спанак, пъпеш, портокали, чушки, круши, царевица, грах, сладки картофи и други свежи плодове и зеленчуци.

Микроелементи – нуждаем се от тях в малки количества. Когато говорим за очно здраве, най-важни са цинк и селен. Те предпазват очите от възпаление и от увреждащото действие на светлината. Цинк се съдържа най-много в червеното месо и морската храна, още в грах, ядки и всички грахови и млечни продукти.

Лощи и добри мазнини – богатата на мазнини диета е предпоставка за развитие на макулна дегенерация свързана с възрастта. Но важни за очното здраве са омега 3 мастни киселини. Намират се в сьомгата и други пресни риби. Добър източник са и маслата от ядки.

Да се приемат всички заедно – трудно е да се спазва такава диета, но със сигурност изброените важни за очите елементи се съдържат в морската салата и сьомгата. Избирайте ниско маслени млечни продукти, свежи плодове и зеленчуци и ще запазите очите си здрави.

Вижте повече: Хранителни добавки

Повече информация и съвети за здравето на Вашите очи ще намерите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!