Изберете страница

Зрение след 40 год.


След 40 годишна възраст хората с нормално зрение за далеч слагат очила за близо /за четене/. Това е нормален процес, нарича се пресбиопия  и е свързан със стареенето на организма. Думата пресбиопия е от гръцки произход и означава „старо око“. У повечето пациенти възникват множество въпроси: не е ли по-добре да се изчака, не е ли по-добре да се започне с по-малък диоптър, и редица други. Съветът на очния специалист: вместо да напрягате зрението си, да се уморявате излишно и да имате главоболие, посетете очен лекар. Той е човека, който ще прецени съобразно зрителната Ви натовареност и цялостното състояние на очите дали е време да сложите очила за близо.

Пресбиопията или възрастовото далекогледство е естествено състояние на човешкото зрение във възрастта след 40 години. Не можете да избягате от пресбиопията, дори и никога да не сте имали проблеми със зрението преди. Даже и хората с късогледство забелязват, че очилата или контактните лещи, които ползват са неудобни за близко разстояние. С годините възможността на окото да фокусира близки обекти постепенно намалява и това се забелязва най-осезаемо при четене. Проявява се т.нар.”синдром на дългите ръце” – за да стане текста по-ясен и четлив, ние го отдалечаваме, изпъвайки ръце в лактите. Нерядко се появява главоболие в областта на челото, по-затруднено четене вечер или при лошо осветление. Сред първите симптоми на пресбиопията са лесната умора при четене и нуждата от по-добро осветление.

Пресбиопията най-често настъпва след 40 год.възраст, но при някои хора се среща и по-рано, докато при други може да настъпи дори към 50 годишна възраст. Симптомите в началото са непостоянни и често се свързват с очна умора. Постепенно зрението за близо се затруднява все повече докато настъпи момент, в който е невъзможно да виждате без корекция. Пресбиопията е свързан с възрастта процес. С годините намалява еластичността на лещата, както и на мускулните фибри, които променят формата й. За лещата става все по-трудно да акомодира от далече на близо и обратно.

Очилата за четене са най-честото решение на проблема със зрението на близо при пресбиопите. Те са удобни само за дистанцията, за която са изписани – обикновено 30-40 см. Тъй като лещата продължава да се променя с остаряването, трябва да имате предвид, че рецептата за очила ще бъде променяна през определен период, най-често 3-5 години в зависимост от зрителната Ви натовареност. За част от хората при гледане на междинни и далечни разстояния обаче зрението е неясно. Това налага изписване на корекция за различни дистанции. Бифокалните очила имат два фокуса – за далече и за близо. Добро решение са прогресивните стъкла, които могат да осигурят комфортно зрение на всички разстояния при естествена поза на тялото, без “плуващ ефект” на образа. При прогресивните стъкла има зони за гледане на далече, на междинни разстояния и на близки разстояния. Идеални са и за работа с компютър благодарение на широката междинна зона, с оптимизиран дизайн за всеки стадий на пресбиопията.
Чудесно решение за хора, които виждат добре надалече са т.нар.“офис стъкла“. Те са предназначени за работа на средни разстояния (където е компютъра) и близо. Свиква се бързо и са удобни за хора, извършващи офис-дейности.
Ако носите контактни лещи, можете също да ползвате очила за близо докато сте с контактните лещи. Друга възможност са мултифокалните контактни лещи.
Друг вариант е оперативното лечение – рефрактивна хирургия, която ще свали диоптъра за близо.

През 2024 г. се очаква да бъдат пуснати на пазара в САЩ още едни капки за справяне с пресбиопия. Капките Qlosi (Pilocarpine hydrohloride 0,4%) са вече одобрени от Агенцията по храни и лекарства. Очаква се след накапване зрението за близо да бъде добро за 8 часа – по-дълъг период, сравнено с досегашните капки Vuity (Pilocarpine hydrohlorid 1,25%).
Капките не са налични у нас. Тепърва ще се запознаваме с тяхната практическа ефективност.

Въпреки широкото разпространение, повече от 40% от хората не знаят за пресбиопията. А много от тях четат със затруднение листовките на лекарствата и етикетите на храните, работата с компютър е проблем, шиенето и четенето са затруднени.
Вижте повече: Видове контактни лещи.

Особено препоръчително е очилата за близо да бъдат предписани от очен лекар. В не малко случаи причините за намалено зрение могат да бъдат по-сериозни и офталмологът след подробен преглед ще изпише най-подходящата за съответния пациент рецепта.  “Готовите” евтини очила, които се продават по пазарите са без точен диоптър, не е спазено индивидуалното разстояние между зениците, а в много случаи дори не са от стъкло.

Повече информация какви очила са подходящи за Вас, както и съвет кога и как да ги ползвате, можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!