Изберете страница

Слънчеви очила

Продължителното излагане на интензивна слънчева светлина уврежда не само кожата, но и очите. Това се дължи на ултравиолетовите лъчи (UVA, UVB,UVC), които са невидими за човешкото око. Част от тях се филтрират от озоновия слой в стратосферата, но с неговото изтъняване все повече се увеличава интензитетът на това излъчване. Всеки вероятно добре съзнава необходимостта да защитава кожата си от слънцето, но трябва да защитаваме и очите си. Затова е необходимо да използваме слънчеви очила с филтър, предпазващ от ултравиолетовите лъчи. Напоследък се говори много за все по-нарастващата ултравиолетова радиация и вредното й въздействие върху хората. В някои държави (Англия, Австралия, Нова Зеландия) дори има приети национални програми за информация и превенция на населението.
Слънчевите очила далеч не са само стилен моден аксесоар, а и основно средство за защита на очите от ултравиолетовото излъчване. Мнозина погрешно смятат, че UV-лъчите са по-силни през летния сезон. Това съвсем не е така. Определящо е колко време прекарваме на слънце, независимо дали лятно или зимно. Ето защо за очилата винаги е толкова важно да бъдат качествени. Нека да оставим модата настрана и да признаем един факт: слънчевите очила наистина са необходимост.
Степента на защита, която обикновено е посочена върху дръжката, етикета или в паспорта на очилата, НЕ зависи от цвета на стъклата. Търсете знак UV 400! Той означава, че в химическия състав на стъклата влизат добавки, които осигуряват именно 100% защита.
По-евтините и некачествени стъкла за слънчеви очила са изработени от пластмаса или минерално стъкло, които пропускат в голяма степен ултравиолетовите лъчи. Те предпазват единствено от ярката видима светлина. Намалявайки яркостта на преминалата светлина те карат зеницата на окото да се разшири, което води до попадане в окото на още повече UV лъчи. Поради това особено внимание при избора на слънчеви очила трябва да се обръща на степента на пропускливост на ултравиолетови лъчи. Наличието на маркер CE означава удовлетворяване на изискванията на европейските директиви, а именно 100 % филтриране на електромагнитни лъчи с дължина до 400 nm.

Защита от UV лъчи и поляризация?
Много хора остават с погрешното впечатление, че защитата от UV лъчи и поляризацията са едно и също нещо. Всъщност това са две различни свойства на слънчевите очила. Очилата могат да имат само UVфилтър (както повечето предлагани на пазара) или да съчетават в себе си защитата от ултравиолетовите лъчи с поляризиращия филтър, който премахва отблясъците

Какво означава обозначението Filter Cat. 0-4?
Това означение показва степента на пропускливост на светлината от слънчевите очила/или степен на затъмнение на стъклата:
•         Категория 0 – подходяща за облачно време и основно като моден аксесоар; пропускащи 80-100% от светлината
•         Категория 1 – подходяща за променливо време (редуващо се слънце и облачност);
•         Категория 2 – подходяща при слънчево време и при шофиране;
•         Категория 3 – подходяща при ярко слънце и при шофиране;
•         Категория 4 – това е най-високата степен, подходяща  при ярко слънце и разходки в планината. Очила с филтър от четвърта категория не са подходящи за шофиране. внезапна промяна на условията на осветеност (облаци или влизане в тунел) могат да предизвикат неприятен инцидент. Такива очила са подходящи за екскурзии в планината особено през зимата.
За градски условия са най-подходящи очилата, които пропускат светлина от 18 до 43%-категория 2 или 3
Носите диоптрични и едновременно с това тъмни очила? Имайте предвид следното: ако сте късогледи, най-подходящи за очите Ви са очила с кафяви или сиви стъкла.
• Ако имате добро зрение и искате да виждате по-добре в летните дни, идеален цвят за вас е тъмно кафявото или сиво- зеленото.
• Ако очилата Ви имат голяма степен на затъмнение около 85% и повече не ги носете по време на шофиране
• Ако шофирате много, избягвайте сините, розови и всички други оцветени стъкла, които променят цветното възприятие. Кафявото и червено- кафявото оцветяване повишава контраста на образите и игнорира в голяма степен синия цвят на небето. Особено подходящи за шофиране са очилата с кафяви стъкла и поляризиращ ефект.

Как да увеличим сигурността си на пътя благодарение на слънчевите очила?
Отговорът е в поляризираните слънчеви очила. Всеки шофьор се е сблъсквал с неприятните отблясъци, които се получават от мократа пътна настилка или от отраженията на предното стъкло на автомобила. Освен, че дразнят окото, слънчевите отблясъци могат да бъдат причина и за пътни произшествия. Носенето на поляризирани слънчеви очила може да намали риска от пътни инциденти, а понякога се оказва и решаващо за избягването им. Подобрената видимост дава възможност за по-бърза реакция, която в повечето случаи е от изключително значение. Вграденият в слънчевите очила поляризиращ филтър премахва опасните заслепяващи отблясъци от пътя и по този начин дава по-добра видимост, по-ярки и контрастни цветове, намалява умората на очите.

Какво представлява поляризацията?
Дневната светлина се разпределя равномерно във всички посоки на триизмерното пространство. Поляризираната светлина също се разпределя, но основно в две посоки – хоризонтална и вертикална. Вертикалната светлина носи за човешкото око полезна информация, като му позволява да различава цвета и контраста. Хоризонталната светлина обикновено създава оптически смущения и отблясъци.
Когато светлината попада под определен ъгъл върху някаква повърхност (вода, сняг, пясък, мокра пътна настилка) тя се разпространява в хоризонтална посока и предизвиква заслепяващи отблясъци. Тези дразнещи окото отблясъци мога да бъдат блокирани само с поляризиращ филтър с високо качество.
Поляризираните лещи филтрират светлинните вълни, разпространяващи се в хоризонтална посока и по-този начин помагат да се елиминират отблясъците. Това дава възможност на човека да вижда максимално ясно и контрастно.
Най-качествените полароидни Слънчеви очила са снабдени с уникални поляризирани плаки, които са съставени от седем слоя, идеално прилепващи един към друг. Основен елемент в тях се явява поляризиращият филтър в средата. От двете страни той е обграден от два слоя, които елиминират вредното ултравиолетово излъчване. Следващите два слоя изпълняват ролята на буфер и придават гъвкавост и устойчивост на материала. Последните два повърхностни слоя предпазват тази плака от надраскване и механични повреди.

Как да съхраняваме и почистваме очилата?
Ако искате очилата да ви служат дълго време, грижете се за тях.
•         Когато ги сваляте, слагайте ги в калъф.
•         Никога не ги оставяйте с плаките надолу върху твърда повърхност, защото могат да се надраскат.
•         Пазете очилата от удар и висока температура. Не ги оставяйте на таблото на колата, където температурата е понякога е много висока и могат да се повредят.
•         Никога не почиствайте очилата с грапави тъкани. Използвайте кърпички от микрофибър или памук.
•         Никога не почиствайте очилата с препарати съдържащи алкохол. Използвайте специализирани почистващи препарати или хладка вода и сапун.
•         Пазете ги от надраскване.

Безопасно ли е да се гледа директно към слънцето със слънчеви очила?
НИКОГА НЕ ГЛЕДАЙТЕ ДИРЕКТНО КЪМ СЛЪНЦЕТО!!! Независимо от степента на затъмняване, различните филтри и защити на обикновенните слънчеви очила, те не са подходящи за пряко наблюдение на слънцето. Човек трябва да е много внимателен, защото без подходяща защита има сериозна опасност от изгаряне на ретината и слепота. Това може да се направи със специални очила, предназначени  за директно наблюдение.

Повече информация и съвети за здравето на Вашите очи ще намерите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!