Изберете страница

Ако вече имате глаукома

Какво следва да се направи, ако вече е открито заболяването?

Най-добре е лечението на болния да бъде поето от глаукомен специалист. Лечението на глаукомата има две страни – пациента редовно да слага изписаните му капки и да посещава в определеното време своя лекар и от друга страна – ангажиран към случая му очен лекар – човек, с когото пациента може спокойно да поговори, който знае всичко за състоянието му, за да може правилно да го следи. Прегледи през 6 месеца са крайно недостатъчни, особено ако заболяването е новооткрито или се сменя медикамента, с който се лекува пациента. За съжаление, за 6 месеца м много случаи вече са настъпили необратими увреждания.

Въпреки, че глаукомата не може да бъде излекувана, ранното й откриване и започване на навременно лечение може да запази зрението. Ако заболяването е открито навреме, провежда се правилно лечение и се спазват препоръките на очния лекар, живота на пациента може да бъде пълноценен.
Вижте още: Нашата програма за глаукома

 • Какви оплаквания имат болните от глаукома, които вече се лекуват?

Ако налягането е стабилно и в определените за пациента граници, оплаквания няма.
Част от болните се оплакват от главоболие понякога, обичайно обхващащо едната половина на главата, над веждата; болки в “очните дъна”, напрежение в очите, пробождане, съобщават, че имат чувството, че очите им ще изскочат – това са непостоянни оплаквания, които болните усещат при покачване на очното налягане. Има медикаменти, които дори и да се прилагат постоянно и правилно от пациента с времето изчерпват действието си и трябва да бъдат заменени или да се прибави второ лекарство. При изписване на подходящо лечение, тези оплаквания изчезват.

 • Какво трябва да прави болния, за да е сигурен, че се лекува правилно?

От съществено значение за правилното лечение е за всеки пациент лекаря да има изработен индивидуален лечебен план, т.е. какво следва да се направи за по-лесното управление на болестта и спиране на напредването й: през какви интервали да се измерва очното налягане, колко пъти в годината да се прави периметър и пр. Водеща роля има личната ангажираност на лекаря. При глаукомно болния е съществено измерването на очното налягане на интервали, съобразени с индивидуалния лечебен план, изработен от глаукомния специалист. Ако е повишено вътреочното налягане, то следва да се направи оценка за действието на поставяния медикамент и при необходимост терапията да бъде коригирана. Важно е да се знаят и колебанията в очното налягане.
С този план, разбира се, трябва да бъде запознат и болния. Тъй като глаукомата е заболяване за цял живот, особено важно е пациента и лекуващия очен лекар да работят съвместно, за да има болния най-добър шанс за предпазване и съхранение на зрението си. Глаукомата е едно много сериозно заболяване, водещо до слепота. В тази връзка се изисква и сериозно отношение както от пациента, така и от лекаря.

 • Какво представлява лечебния план на даден болен?

Много важно е всеки пациент с глаукома да има изработен лечебен план. В него се включва какво следва да се прави оттук-нататък с оглед състоянието на пациента – дали да се смени медикамента или да се добави нов, след колко време да се измери отново очното налягане, кога да се направи периметрия, за да се сравнят данните и да се направи анализ има ли прогрес на уврежданията. Прави впечатление, че пациентите нямат лечебен план, те знаят, че трябва да се преглеждат на шест месеца – един много дълъг период, през който могат да настъпят непоправими увреждания. А пациента иска да бъде лекуван, той има право да знае какво трябва да се направи и сам да прецени дали има възможност за това.
При изписване на терапия за първи път или при смяна на медикамента е задължително пациента да бъде прегледан след 1 месец, за да сме сигурни, че сме постигнали търсения терапевтичен ефект и лекарството действа. Разбира се, лечебния план за всеки пациент е строго индивидуален. Очното налягане трябва да се измерва поне 4 пъти в годината, за да сме спокойни и ние, и пациента, че правилно се грижим за запазване на зрението. Компютърна периметрия трябва да се прави поне веднъж в годината, но е по-добре на 6 месеца. Пациентът трябва да бъде запознат със състоянието си и с това какво трябва да се направи – все пак става въпрос за неговите очи.

Често задавани въпроси от пациенти:

Да научите, че имате глаукома, може да е стресиращо. Имайте предвид, че ще получите нужните отговори на възникнали въпроси при следващия Ви преглед при офталмолог. Не забравяйте, че нито един въпрос не е твърде глупав, за да зададете на Вашия лекар. По-вероятно е други пациенти да са задавали подобни въпроси преди вас.

По-долу ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси от пациенти:

 1. Нищо не усещам, а имам глаукома?

Да, вие наистина имате глаукома – дори и да се чувствате напълно добре. Повечето хора не забелязват никакви промени в очите си, когато са диагностицирани с глаукома, така че може да е трудно да се повярва, че диагнозата е истинска. Ако се изкушавате да пропуснете лекарствата си, трябва да знаете, че спазването на плана ви за лечение, дори ако заболяването изглежда въображаемо, може да помогне за задържането на тези симптоми и загубата на зрение.

 1. Кога ще ослепея?

При правилно лечение повечето хора с глаукома няма да ослепеят.
Добри новини: пациентите, които се придържат към своите прегледи и лечения при офталмолог, имат много малък риск да ослепеят. Пациентите, които остават недиагностицирани или нелекувани, са изложени на най-висок риск от загуба на зрение. Ако сте били диагностицирани и получавате лечение, вече сте на прав път. Продължете да приемате лекарствата си, както са предписани, за да защитите зрението си.

 1. Как мога да се лекувам?

Има различни възможности за лечение. В началото ще Ви бъдат изписани ежедневни капки за очи за понижаване на очното налягане. Трябва да ги използвате точно според инструкциите, за да подействат. Понякога това може да бъде предизвикателство, тъй като те понякога предизвикват нежелани странични ефекти. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако това се случи, но не спирайте сами капките.

За Някои пациенти може да бъде предложена лазерна хирургия. Това помага на течността да се оттича от окото ви, за да се намали налягането. Лазерното лечение може да се използва самостоятелно или в комбинация с капки за очи.

Ако лазерната терапия и терапията с капки за очи не са достатъчни, Вашият лекар може да препоръча традиционна хирургия на глаукома, като трабекулектомия или имплантиране на  шънт. Тези процедури, извършвани в операционна, създават нов дренажен канал за вътреочната течност. На някои пациенти се предлагат по-нови, минимално инвазивни операции за глаукома, наречени MIGS. Най-добрия вариант за лечение за Вас ще бъде определен въз основа на индивидуалната прогресия на заболяването, поносимостта на капки за очи и други фактори.

 1. Слагам капки, а нищо не усещам да се подобрява.

Няма да можете да усетите дали лечението на глаукома работи. Глаукомата няма симптоми в началото и повечето пациенти не усещат повишаване на очното си налягане и не забелязват загуба на зрение до по-късен етап от заболяването. Единственият начин да разберете дали дадено лечение работи е да посетите всички планирани прегледи при вашия офталмолог – обикновено до четири пъти годишно, въпреки че Вашият лекар може да иска да ви вижда повече или по-рядко. При тези посещения той ще измери очното Ви налягане, ще тества страничното Ви (периферно) зрение, ще провери за увреждане на зрителния Ви нерв и ще направи необходимите корекции в плана Ви за лечение. Няма как да се ориентирате дали лечението работи, така че е важно да се придържате към плана си за лечение, докато Вашият лекар не Ви каже друго.

 1. Защо трябва да слагам няколко вида капки? Не може ли само едни?

Повечето пациенти се нуждаят от няколко вида капки за лечение на глаукома. При някои хора може да се постигне дълготраен контрол на глаукомата само с едно лекарство или с лазерно лечение. Но повечето пациенти се нуждаят от допълнително лечение с течение на времето. При някои хора очното налягане има тенденция да се влошава. Наблюдението на състоянието е особено важно и продължава през целия живот.

 1. Ще имам ли увреждания и какви?

Напредналата глаукома може да причини загуба на периферно зрение. Ако заболяването се открие късно или не се лекува, пациента ще забележи петна в страничното си зрение. Пациентите с тежка глаукома могат да загубят контрастна чувствителност и да изпитат намалено цветно зрение. Напредналата загуба на зрение от глаукома може да затрудни четенето на дребен шрифт и да ви накара да пропускате хора или обекти в периферията  или да имате тунелно зрение. Слепотата от нелекувана глаукома обикновено настъпва бавно за период от 10 до 15 години.

 1. Каква е причината да имам глаукома?

Глаукомата обикновено се причинява от фактори извън вашия контрол…

Не попадайте в капана да се чудите какво бихте могли да направите по различен начин. Няма универсална причина за поява на глаукома, част от пациентите са наследили комбинация от гени, които ги излагат на риск от увреждане на очите от глаукома. Дългосрочната употреба на кортикостероиди, нараняване на окото, измервано високо очно налягане, диабет, мигрена, високо кръвно налягане, лошо кръвообращение или други здравословни проблеми, които засягат цялото тяло, също могат да повишат риска от развиваща се глаукома.

… но можете да помогнете да контролирате колко бързо прогресира глаукомата

 1. Какво да правя, за да не прогресира?

Здравословният, балансиран начин на живот може да натрупа шансовете във ваша полза, когато става въпрос за предотвратяване на прогресията на глаукомата. Избягвайте пушенето, наситените мазнини и излишния алкохол и кофеин. Въпреки че е важно да останете хидратирани, имайте предвид, че консумацията на големи количества течност наведнъж може да повиши очното Ви налягане. Хигиената на съня е важна:  проучванията показват, че нелекуваната сънна апнея може да влоши глаукомата.

Аеробните упражнения са добро нещо, но ако практикувате йога или подобни дейности, бъдете внимателни: позициите с главата надолу могат да повишат очното налягане.

Основно е да спазвате своя лечебен план – капките да се слагат според предписанието на Вашия лекар и периодично да посещавате очен кабинет за контрол на стойностите.

Повече информация и компетентен съвет можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

Вижте още:      – Съвременно лечение
– Полезни съвети
Тест лечение глаукома

error: Content is protected !!