Изберете страница

Алергия и око


Какво представлява алергията?

Тя се получава, когато имунната система бъде възбудена от принципно безвредни вещества и разпознае в тях съществуваща опасност.
Над 54%  от гражданите на САЩ при кожен тест реагират положително на един или повече алергени /макар че не всеки с положителен тест има реално алергично заболяване като астма, ринит или екзема/. В България над 25% от хората са чувствителни към различни видове алергени и броят им расте.
Симптомите на алергията – кихане, хрипове, сърбеж, обриви – са признаци за излязла от контрол имунна система, атакуваща чужди нашественици, които по принцип не са вредни. Алергените включват полен /цветен прашец/, акари в домашен прах, плесени, храни, латекс, лекарства, жилещи насекоми, животински косми или каквито и да било други вещества, на които тялото може да реши да реагира.
Алергията, подобно на затлъстяването е епидемията на съвременността. Процентът на засегнатото население постепенно нараства с индустриализирането. Съществуват отдалечени райони, напр. в Южна Америка или Африка, където алергия практически няма.
Хората над 40 год. изобщо нямат спомен в училище да се е говорело за алергия към храни. Днес 6% от малките деца имат хранителна алергия.

Как се развива алергията?
Един ден тялото среща белтък, съдържащ се в нещо съвсем безвредно на вид – напр. пшеничено брашно в домашен сладкиш. По някаква неясна причина тялото вижда в този белтък проблем. В началото симптоми не се появяват, но тялото помни – и крои планове. Тази първа среща кара тялото да произведе антитяло, наречено имуноглобулин E. После антителата имуноглобулин E се прикрепват към определени клетки, наречени мастоцити в тъканите на цялото тяло. Те стоят там като бдителни стражи в очакване на война. При втора среща, дори месеци по-късно, част от алергена се свързва към прикрепения към мастоцита имуноглобулин E. Този път мастоцита изпуска фонтан от дразнещи химически вещества: хистамин, простагландини и левкотриени. Те предизвикват възпалителни реакции, засягат нервните окончания и така причиняват сърбеж, въздействат на кръвното налягане и мускулните контракции и влияят върху жлезите, което води до отделяне на слуз и разширение на кръвоносните съдове, така че носът и синусите се запушват. Симптомите на очния конюнктивит са същите: сърбеж, зачервени очи, сълзене.
По-незначителната или изолирана реакция може да стане хронична при многократното излагане на алергена или когато влязат в действие други клетки, свързани с имунната система – Т лимфоцитите. Някои Т лимфоцити помнят “нападението” на алергена и са причина част от тялото да продължава да се възпалява. Често противоречието между алергена и имунната система се усилва и реакцията се влошава.

Етапи на алергичната реакция:
1. Проникване – частици алерген проникват в тялото през белите дробове, очите, наранената кожа или други  мембрани
2. Комбиниране – антителата се прикрепват към мастоцит, след което се свързват с протеините. Съединяването на около 50 антитела предупреждава мастоцита, че в организма се шири вреден нашественик
3. Активиране – при навлизането на алергени в тялото мастоцитите започват да функционират неправилно, като без нужда пускат в ход биохимична защита
4. Отделяне – симптомите на алергичната реакция се причиняват от серия химични вещества, отделяни от мастоцита. Някои упражняват действието си веднага, други – едва след като завърши първоначалната реакция.
Първоначална реакция – простагландините, левкотриените и хистаминът въздействат върху нервните окончания и така причиняват сърбеж, засягат кръвното налягане и мускулните контракции и повлияват върху жлезите, което води до отделяне на слуз и разширение на кръвоносните съдове, така че носът и синусите се запушват.
Късна реакция – цитокините и хемокините действат бавно, при което увреждат по-силно тъканите и привличат към мястото други клетки. Те са силно свързани със симптомите на острата и хроничната астма.

Алергия и око
Алергията е реакция на свръхчувствителност на целия организъм. В тази връзка ако един човек има кожна екзема, не може да се каже, че има само алергия на кожата – възможно е и други тъкани да реагират при следваща среща с алергена.
В очите алергичната реакция се проявява като конюнктивит, като може да се засегне и роговицата. За разлика от обичайния бактериален конюнктивит, при който има дразнене, секрети и зачервяване, при алергичния конюнктивит симптомите са свързани основно със сърбеж, зачервяване и сълзене – от леки до силно изразени.

Очната алергия засяга над 20% от хората. Видовете алергичен конюнктивит са:
1. Сезонен алергичен конюнктивит – протича със сърбеж, зачервяване, оток на конюнктивата, хрема при част от пациентите. Има сезонен характер в зависимост от алергена, напр.-на пролет
2. Вернален конюнктивит – засяга предимно деца от 9 до 17 г.възраст, по-често момчета. Симптомите са: дразнене от светлина, зачервяване, сълзене, интензивен сърбеж. Може да се засегне и роговицата и тогава протича по-тежко.
3. Атопичен конюнктивит – по-често във възрастта 30-50 год., при част от пациентите има и астма или екзема. Основни симптоми: сълзене, подути клепачи, дразнене, загуба на мигли, умерен сърбеж. Също може да се засегне и роговицата с  по-тежко протичане.
4. Конюнктивит с гигантски папили – като усложнение от носене на контактни лещи и развитие на алергия към техния материал или консервантите в разтвора за лещи. Симптоми: зачервяване, секрет, сълзене, но основното, което ще види очният лекар е разрастване на гигантски папили по вътрешната повърхност на клепачите.

Съвременно лечение:
Основните насоки за лечение на алергичните конюнктивити са:
– отстраняване на причинителя /алергена/ – за съжаление, това не винаги е възможно, дори и когато алергена е известен
– стимулиране на имунната система
– подтискане на химичните вещества, отговорни за възникване на алергичната реакция

Разработени са редица медикаменти под формата на очни капки, които успокояват симптомите. Напоследък  все повече се прилагат  комбинирани препарати, които действат като подтискат химичните вещества /простагландини, левкотриени и хистамин/ и повишават стабилността на мастоцитите. Приложението им е удобно – накапват се 2 пъти на ден, успокояват сърбежа до 3 минути след накапването и са пригодени за дълготрайна употреба. При известен причинител на алергичната реакция /напр. при сезонен конюнктивит/ накапването се препоръчва да започне 2 седмици преди проява на симптомите – като профилактична мярка.

Повече информация можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова.
Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!