Изберете страница

Видове глаукома

Последната приета от Европейската глаукомна асоциация класификация на глаукомите е доста обширна. Най-общо глаукомата се разделя на първична и вторична, като всяка от тях бива откритоъгълна и закритоъгълна.

Първична откритоъгълна глаукома /ПОЪГ/:
–    вродена
–    детска
–    юношеска
–    ПОЪГ – най-често срещана
–    с нормално налягане
ПОЪГ или хронична глаукома е най-често срещаната. При нея липсват симптоми на болестта.  Пациентите игнорират или омаловажават неясните и неопределени симптоми, които имат и дълго време не търсят очен лекар. При оглед на камерния ъгъл офталмологът не открива блок на оттока на камерната течност, но въпреки това има измерени високи стойности на очното налягане.
Неправилното развитие на плода по време на бременността може да доведе до аномалии в очната ябълка и нейните финни структури, каквито са напр. апарата за оттичане на вътреочната течност и да доведе до развитие на глаукома. Заболяването се развива при незавършено вътреутробно развитие на камерния ъгъл и той остава закрит. Продукцията на очна течност е нормална, затруднен е нейния отток.Причините за възникване на тези аномалии могат да бъдат както всички известни причини, увреждащи плода през бременността, така и могат да бъдат неясни. Тя може да се развие още при раждането, или когато детето е на 1-3 год. , тогава говорим за детска глаукома. Възможна е и по-късна проява – по време на юношеството. Вродената глаукома при бебета има уникална клинична картина, която я отличава от другите видове глаукома. За щастие, тя се среща рядко: 1 на 10 000 деца. Децата са неспокойни, избягват светлината, предпочитат да държат очите си затворени, имат сълзотечение, непрекъснато търкане на очите.Тъй като се натрупва течност в роговицата, повърхностния слой образува мехурчета, които като се пукат причиняват болка. Образуват се пукнатини по роговицата.  Тези деца са с големи, „красиви“ очи. Нараства по размери окото, тъй като при бебетата склерата е еластична. Изследванията се провеждат с пълна упойка.
За намаляване на очното налягане при деца задължително се предприема хирургична интервенция.  Прогнозата остава сериозна, особено ако се пропусне в началото и се закъснее с операцията.
Глаукомата с нормално налягане се диагностицира трудно поради това, че водещи са уврежданията на зрителния нерв и периферното зрение при очно налягане с нормални стойности.

Вторична откритоъгълна глаукома:
Възниква като усложнение на друго заболяване или травма, при което се нарушава правилната циркулация на вътрекамерната течност.  При нея лечението е насочено към основното заболяване.
= вследстие на очни заболявания:
пигментна, псевдоексфолиативна, вследстие кръвоизливи, травми, тумори, отлепване на ретината
= ятрогенна – след прием на кортикостероиди, след оперативна очна интервенция
= извъночни заболявания: изгаряния, травми, ендокринни заболявания, тумори
– травматична – след травма, изгаряне, разместване на поставена вътреочна леща, масивен кръвоизлив в предната камера и пр.
– възпалителна – в хода на тежко очно възпаление очното налягане може да се повиши поради развитие на сраствания на зеницата.
– неоваскуларна – вследствие на блокиране на системата за отток от новообразувани капиляри и съединителна тъкан при заболявания на ретината – тромбоза, диабет. Лекува се много трудно и нерядко завършва със слепота
– факогенна – при презряла катаракта
– при вътреочни тумори поради увреждане обема на очното съдържимо
– афакична – след операция за катаракта, като усложнение

Първична закритоъгълна глаукома:
– остра /глаукомен пристъп/
– интермитентна
– хронична
– състояние след пристъп
Остра закритоъгълна глаукома или глаукомен пристъп:
В този случай ириса блокира оттока на камерната течност, тя се задържа зад него и не може да премине напред.. Ако не се лекува, води бързо до тежки увреждания.
Очното налягане се повишава за кратко време и достига изключително високи стойности, като причинява тежко главоболие и болка в очите. Може да има общи прояви от целия организъм като гадене, болки в стомаха. Окото е силно зачервено, зрението е замъглено, появяват се цветни кръгове – поради оток на роговицата. Болката е причинена от много високо очно налягане поради преразтягане на очните структури и дразнене на нервни влакна. Разбира се, болката в очите може да не е непоносимо силна, да се явява отвреме-навреме. При наличие на глаукомно заболяване това е сигнал, че очното налягане е в повишени стойности и следва да бъде нормализирано.
При острия глаукомен пристъп се изискват спешни мерки, налагащи незабавно да се потърси очен лекар. В първите часове започва поставяне на медикаменти за понижаване на налягането. Очните капки, използвани стандартно при хронична глаукома не са подходящи в този случай, тъй като няма да се усвоят от окото поради нарушената дифузия. Започва поставянето на Пилокарпин всяка минута в окото. Назначават се лекарства за общо приложение през устата и системи. След като се намали очното налягане, се пристъпва към лазерна процедура, като се прави профилактично и на другото око.

Вторична закритоъгълна глаукома – със или без зеничен блок /резултат от сраствания на зеницата с лещата/.

error: Content is protected !!