Изберете страница

Конюнктивит

Всеки от нас поне веднъж в живота си е имал зачервено око, чувство за парене и „пясък“ в очите, сълзотечение. Това могат да бъдат оплаквания, които се срещат при едно от най-честите заболявания на очите. Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана,която покрива бялата част на окото и обгръща вътрешната повърхност на клепача. Той е много често срещано състояние и обикновено не представлява опасност за окото или за зрението. Възпалението може да има много причини, най-честите от които са инфекции, алергии и механично дразнене.

Инфекциозният конюнктивит обикновено се причинява от бактерии или вируси. Много различни бактерии могат да предизвикат конюнктивит, но най-често това са Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae и Staphylococcus aureus. Mикроорганизмите, които предизвикват сексуално-преносимите заболявания гонорея и хламидия също могат да инфектират окото и да предизвикат конюнктивит. Този тип очна инфекция може да се прояви при сексуално активни хора или при новородени, при които инфекцията се предава от майката по време на раждането. Симптомите при бебетата се проявяват през първите две седмици от живота и могат да доведат до сериозно увреждане на очите.

Вирусният конюнктивит е обичаен при някои вирусни инфекции – най-често при инфекции, причинени от аденовируси или ентеровируси – и може да се появи по време на обикновена настинка, хрема или грип. По-рядко срещано, но по-сериозно състояние е вирусен конюнктивит, причинен от herpes simplex. Паразити или гъбички рядко са причина за конюнктивит.

Алергичният конюнктивит се проявява по-често при хора с други алергични състояния като например сенна хрема. Той често се появява само по определено време на годината, особено ако се причинява от алергени като полени. Други субстанции,причиняващи алергии, като животински косми или акари в праха, предизвикват през цялата година симптоми на конюнктивит. Макар че другите форми на конюнктивит често започват от едното око, за алергичният конюнктивит е типично, че засяга едновременно и двете очи. Вижте повече : Алергия и око

Конюнктивит може да бъде причинен и от механични дразнители, например химикали като белина, сапуни или замърсители на въздуха като газове и дим.

Признаци и симптоми
Различните типове конюнктивит предизвикват различни симптоми.
Най-честите оплаквания са от парене, отделяне на гнойни или слузести секрети, сухота, усещане за чуждо тяло, сълзене, болка, дразнене, зачервяване – синдром на червените очи. Клепачите могат също да се подуят и очите да са чувствителни към ярка светлина. На пациента му се струва, че е влязла прашинка в окото, която не може да извади. Клепачите и миглите са слепнали от засъхнал секрет. Сърбеж и сълзене са типични за алергичния конюнктивит.

Заразност
Всички типове инфекциозен конюнктивит са заразни и могат да се предадат от едното око на другото при докосване на очите. Заразяването може да стане първично от директен контакт с някой, който е инфектиран или нещо, което заразен човек е докосвал, например използвана кърпичка. Инфекциозните причинители могат да се предават също и чрез кашляне и кихане. В допълнение, определени вируси се разпространяват лятно време, когато хората плуват в заразени води или използват едни и същи кърпи.
Алергичният конюнктивит и този от механични дразнения не са заразни.

Профилактика
Инфекциозният конюнктивит е силно заразно заболяване, затова профилактиката е много важна. За да се предпазите от него, е необходимо да миете често ръцете си с топла вода и сапун. Не трябва да се споделят капки за очи, кърпички, очен грим, хавлии или калъфки за възглавници с други хора. Ако  вече имате конюнктивит, е необходимо да спазвате строга лична хигиена, да ползвате индивидуални кърпи и др.лични принадлежности.
Ако знаете, че сте склонни към алергичен конюнктивит, дръжте прозорците и вратите затворени в дните, когато полените са най-обилни и бършете прах и чистете с прахосмукачка често, за да ограничите съдържанието на алергизиращи субстанции в дома.  Има вече капки, които могат да се прилагат 2 седмици преди да се проявят симптомите на алергията като профилактика. Конюнктивитът от механични дразнители може да се предотврати само с избягване на контакта с причинителите.
Много случаи на неонатален конюнктивит /при новородени/ могат да бъдат избегнати чрез изследване и лечение на бременните жени за сексуално-преносими заболявания. Бъдещите майки могат да имат бактерии в родилните пътища дори ако нямат никакви симптоми, което е причината да се провеждат пренатални изследвания. В други случаи превенцията се постига чрез третиране на всички новородени с антибиотичен мехлем или капки за очи още в родилната зала. Тази практика в много страни, включително САЩ, е намалила значително броя на случаите на конюнктивит, предизвикан от гонорея, а също и слепотата, която той може да причини.

Инкубационен период
Инкубационният период за бактериалния конюнктивит е няколко дни. В случаите на вирусен конюнктивит може да бъде около седмица.

Първа помощ
Промийте очите с тампонче, напоено с преварена вода или отвара от лайка. Можете да ползвате и специални мокри стерилни кърпички за очи, които са налични в аптеките. За всяко око използвайте отделно тампонче. Внимателно отстранете засъхналите секрети – кожата на клепачите е много нежна.
Не прибягвайте до самолечение. Само очният специалист може да прецени какъв вид конюнктивит имате, какво е най-подходящото лечение – вида на капките, нужен ли е мехлем. Той е човекът, който съобразно състоянието на очите ще прецени налагат ли се допълнителни тестове и ще даде нужните съвети.

Лечение
Лечението зависи от причините, предизвикали конюнктивита.
Бактериалният конюнктивит обикновено се лекува с очни капки и мехлеми, съдържащи антибиотици, но могат да се изпишат и комбинирани медикаменти. За вирусният се назначават противовирусни капки или мехлеми. Важно е и укрепване на имунната система. Ако болестта е възникнала вследствие друга инфекция се лекува основното заболяване. За лечението на алергичният конюнктивит се назначават противовъзпалителни, антихистаминни препарати и изкуствени сълзи.
При някои видове конюнктивит продължаващото възпаление може да засегне и роговицата и да доведе до усложнения – кератоконюнктивит, кератит.  Засягането на роговицата може да се установи само на специален апарат, с който разполага очния лекар – биомикроскоп. В такъв случай са противопоказани част от капките, които най-често се изписват при конюнктивит. Особено наложително е да не прибягвате до самолечение – поставяйте в очите само лекарства, изписани от очен лекар. Това е много важно най-вече за пациенти, страдащи от други очни заболявания – някои лекарства са противопоказани за приложение напр. при пациенти, страдащи от глаукома.
Бактериалният конюнктивит обикновено преминава за около седмица. Вирусният с последващото възпаление може да продължи две седмици, а понякога и по-дълго. Алергичният конюнктивит обикновено има сезонен характер.
Бактериалният и вирусният конюнктивит рядко преминават в хронична форма. Хроничният обикновено е професионално заболяване или има връзка с мястото на живеене. Той може да бъде предизвикан от замърсен въздух, прах, дим, пари от различни химически вещества и др. Много често хроничният конюнктивит възниква при хора, работещи в предприятия от циментовата, дърводобивната, въгледобивната промишленост, както и при производството на брашно, при хора работещи в среда, в която във въздуха има хартиен прах, шивачки.
Хроничен конюнктивит може да възникне и при напрегната зрителна работа при лошо осветление.

Само очният специалист може да прецени какъв вид конюнктивит имате, какво е най-подходящото лечение – вида на капките, нужен ли е очен мехлем. Той е човекът, който съобразно състоянието на очите ще прецени налагат ли се допълнителни тестове и ще даде нужните съвети.

Повече информация можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова.
Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!