Изберете страница

Дегенерация на макулата

Какво представлява свързаната с възрастта макулна дегенерация?

Свързаната с възрастта макулна дегенерация е дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение.
90% от хората губят нормалното си зрение поради болест. Свързаната с възрастта макулна дегенерация е широко разпространено очно заболяване и една от водещите причини за загуба на зрението. Въпреки че заболяването се разпространява все повече, информираността сред населението е на шокиращо ниско ниво.
Макулната дегенерация свързана с възрастта се развива след 60-65 годшна възраст и настъпва, когато е увредена макулата – тази част от ретината, която отговаря за централното зрение, с която виждаме финните детайли. Когато макулата е увредена,  централното зрение е замъглено или затъмнено. Периферното зрение обикновено не е променено. При последната фаза на заболяването се губи централното зрение. В тази зона се появява замъглено петно, поради което тези пациенти могат да различават само очертанията на обектите и загубват способността си да виждат ясно – все едно носят очила със замъглени стъкла. Могат да се разпознаят само очертанията на заобикалящия ги свят. Повечето хора запазват достатъчно зрение, така че да могат да живеят самостоятелно. Но задачи като четене и шофиране рано или късно стават невъзможни. Това очно състояние е главна причина за загуба на зрение при възрастните. Но като правило, не води до тотална слепота.

 

 

Нормално /в ляво/ и увредено от макулна дегенерация /в дясно/ централно зрение

 

 

 

 

Видове:
 суха форма – среща се у 85% от хората с това заболяване. Наблюдава се когато макулната тъкан изтънее и бавно загубва функция. При нея умират светлочувствителните клетки на ретината. Най-честия симптом е леко замъгленото зрение. При около 14 до 20% от пациентите сухата форма на свързана с възрастта макулна дегенерация преминава във влажна форма.
– влажна форма – причинява се от изтичане зад макулата на кръв или плазма от абнормно разрастнали кръвоносни съдове. Влажната форма на заболяването е по-рядко срещана, но тя причинява по-големи увреждания. В случай, че не се лекува, може да се влоши много бързо. Налице е значителна загуба на зрението. Наблюдава се анормално разрастване на кръвоносни съдове, което може да доведе до кървене, формиране на ръбци и постоянно увреждане. Това нарушение се появява и прогресира по-бързо в сравнение със сухата форма и води до тежка загуба на централното зрение.

Какви са симптомите:
– загуба на способността да се виждат предметите ясно
– правите линии изглеждат налъкатушени и влошават зрението
– загуба на ясно и правилно усещане за цветовете
– при четене редовете се губят
– тъмно петно пречи на централното зрение
– сиви или бели петна се явяват в центъра на зрителното поле

Ако имате един или повече от тези симптоми, това не означава, че имате макулна дегенерация. Но ако имате който и да е от тези симптоми, необходимо е веднага да отидете на очен лекар.

Кой е с риск да развие свързана с възрастта макулна дегенерация?
Това заболяване се среща по-често при хора с:
– фамилна обремененост /кръвен родственик със свързана с възрастта макулна дегенерация/
– пациенти със сърдечно заболяване или белодробна инфекция
– пушачи
– бялата раса
– напредването на възрастта – около 25% от хората над 65 год. възраст страдат от МДСВ
– недостатъчен прием на някои витамини и микроелементи
– пол – жените са с по-висок риск

Как се лекува свързаната с възрастта макулна дегенерация?
Това заболяване води до незименна загуба на зрението. Съвременното лечение не може да възстанови вече наличната загуба на централно зрение, но може да стабилизира зрението и/или да забави неговата загуба. За правилното си функциониране макулата се нуждае от химични вещества: витамини, микроелементи и растителни пигменти, които са свързани с хранителния режим и не могат да бъдат самостоятелно създадени от тялото.
Кои са важните съставки в хранителните добавки? Вижте повече: Хранителни добавки
Препоръчително е винаги да се консултирате с офталмолог относно стойностите на хранителната си добавка. Вашият очен лекар може да прецени каква трябва да бъде дозата, дали тя трябва да се понижи или повиши или трябва да се подберат други съставки. Веществата в хранителните добавки подобряват имунната система, което повишава и цялостната жизнеспособност.

Възможностите за лечение днес са:

За лечение на сухата форма се изписват хранителни добавки, микроелементи, витамини, помагащи да се забави развитието на заболяването. Необходимо е да посещавате очен лекар според съставения от него лечебен план за Вас. Той може да Ви препоръча ежедневно да приемате мултивитаминни продукти и/или специално разработени за здравето на очите комбинации от витамини и микроелементи. Особено важни са периодичните очни прегледи – в част от случаите сухата форма преминава във влажна. Вижте повече: Хранителни добавки

При влажната форма витамините и веществата в хранителните добавки благоприятстват лечението. За да подпомогнете имунната система е добре тези продукти да се приемат постоянно.
В последно време в света са въведени нови методи за лечение на влажната форма:  1. Фотодинамична терапия с  Visudin
При тази процедура активирано от светлина лекарство се инжектира в кръвта и чрез кръвната циркулация стига до анормалните кръвоносни съдове в окото. След това с помощта на студена лазерна светлина то се активира в окото.
2. Поставяне на инжекции в стъкловидното тяло, с които се въвежда лекарство – Avastin, Macugen или Lucentis
Резултатите от това лечение, което се прилага и в България /Macugen, Avastin/ са обнадеждаващи. Целта е да се спре изтичането от кръвоносните съдове. Това може да забави и дори да предпази зрението от по-големи увреждания.
3. Лазерна фотокоагулация
При тази процедура се използва високоенергиен лъч светлина, който разрушава анормалните кръвоносни съдове, предотвратявайки по-нататъшната загуба на зрение. Този метод е подходящ при определена група пациенти.

Ново!!! Пионерна техника може да възвърне зрението на много хора с макулна дегенерация свързана с възрастта през следващите  години! Това съобщиха британски учени, обединили усилията си и работещи по т.нар. Лондонски проект.
Пациените, страдащи от макулна дегенерация свързана с възрастта /МДСВ/ – водеща причина за слепота в света, биха могли да възстановят зрението си благодарение на нов вид лечение. То включва трансплантация на човешки стволови клетки, които да заместят увредените клетки на ретината. Това е възможно благодарение на съвместната работа на специалисти – офталмолози от водещи британски клиники, обединени в Лондонски проект.
Понастоящем няма лечение на сухата форма на МДСВ, а влажната форма се лекува само в някои случаи. Екипът от учени вярва, че процедурата ще може да стабилизира и възвърне зрението на голям брой пациенти, болни от МДСВ. Този метод вече има успех при малка група пациенти и учените смятат, че ще бъде окончателно въведен в практиката до 3 години.
Специалистите са отгледали в лабораторни условия ретинални клетки от ембрионални стволови клетки. Те се инжектират в окото, като покриват и заместват дефектните участъци. Процедурата отнема около 45 минути. В тестовете с лабораторни плъхове зрението се е възстановило в 100%.
Специалистите вярват, че този метод може да стабилизира и възстанови зрението на голям брой пациенти, страдащи и от двата вида МДСВ. За първи път се вижда надежда за хората със суха форма на МДСВ, за която няма лечение до момента. Понастоящем в клиники в Англия, САЩ, Германия се работи усилено за откриване на решение за хората болни от дегенерация на макулата.

Прогноза
Свързаната с възрастта макулна дегенерация прогресира много бавно, години наред, без да има усещане за болка. Заболелите не могат да разпознаят ранните симптоми до момента, в който заболяването е вече в напреднала фаза. Оставена без диагноза и лечение свързаната с възрастта макулна дегенерация продължава да уврежда Вашето зрение, като води до все по-голяма загуба на централното зрение. Тази загуба може да стане значителна и да доведе до невъзможност за четене, шофиране и изпълняване на ежедневните дейности.
В случай, че Ви е поставена диагноза свързаната с възрастта макулна дегенерация, не губете време, а действайте. Ранното лечение може да стабилизира и да запази Вашето зрение, за да можете да водите активен и независим живот.
Активно задавайте въпроси и търсете информацията, която Ви е нужна, за да се грижите сами за себе си.
Някои хора пренебрегват симптомите на загуба на зрението като смятат, че това е нормален процес, свързан с остаряването. Редовното изследване на очите може да улови ранните симптоми на макулната дегенерация.

Запомнете:
• Навременната диагноза и започване на лечение са от изключителна важност
• Лечението не може да върне зрението, което вече сте загубили, но колкото по-бързо започнете да се лекувате, толкова по-добри ще са лечебните резултати
• Вашият очен лекар може да Ви помогне

Препоръки:
Тъй като свързаната с възрастта макулна дегенерация не може да се излекува, възможно е да намалите риска за развитието на болестта като спазвате някои прости правила:
– Изследвайте редовно очите си. Ранното откриване и лечение на макулната дегенерация могат да помогнат за намаляване или забавяне загубата на централно зрение
– Не пушете – риска за развитие на заболяването при пушачи е двойно по-голям
– Хранете се балансирано като включите в диетата си плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти /напр. витамини А, С и Е/
– Носете слънчеви очила, за да предпазите очите си от ултравиолетовите лъчи
– Обсъдете необходимостта от допълнително приемане на витамини с Вашия очен лекар
– Спортувайте редовно
– Намалете теглото си, ако е наднормено

Повече информация и компетентен съвет можете да получите в Специализиран очн кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

Никакво лечение не може да възстанови загубеното вече зрение. Погрижете се за своите очи навреме!

error: Content is protected !!