Изберете страница

Въпроси

Най-често задавани въпроси за контактните лещи

Колко време мога да използвам кутийката за съхранение на контактни лещи, преди да я заменя с нова?
Не трябва да използвате кутийката за съхранение на лещи за повече от месец, защото по нея могат да се развият бактерии. По-голямата част от разтворите за контактни лещи се комплектоват и с контейнери за съхранение на лещите.

Мога ли да нося контактни лещи, въпреки че съм в подрастваща възраст?
В юношеските години очите на повечето хора са достатъчно развити, за да носят лещи. Очният лекар може да потвърди това чрез очен преглед. Но е възможно очите да се променят малко с времето и ако това се случи, контактните Ви лещи могат да бъдат коригирани, така че да съответстват точно на състоянието Ви.

Мога ли да слагам грим, ако същевременно нося контактни лещи?
Да, можете, стига да следвате някои прости правила, като например поставяне на лещите преди грима и почистване на лицето от грима след махане на лещите.

Мога ли да плувам и да нося контактни лещи?
Рискувате да изгубите лещите си, а и хлорът в плувните басейни може да раздразни очите Ви. Освен това рискът от инфекция се увеличава. Ако все пак държите да плувате с контактните си лещи, задължително е да използвате специални очила за плуване, но все пак се посъветвайте с очен лекар.

Безопасно ли е да се спи с лещи?
Може да се спи само с лещи за продължително носене ,които са специално пригодени да пропускат кислород до очите Ви дори по време на сън. Препоръчително е да не спите с никакви други контактни лещи, тъй като очите Ви имат нужда да „дишат”, докато спите, и кислородът да стига до роговицата. Когато пациентът спи с лещи, които не са предназначени за тази цел, това увеличава осем пъти риска от възпаление на роговицата.

Възможно ли е да изгубя лещите си зад очите?
Не се тревожете – лещите Ви не могат да отидат зад очите.

Какво представляват контактните лещи?
Контактните лещи са медицински изделия, направени от много чист пластичен полимер и употребявани по лекарско предписание. Те се поставят върху предната част на окото (роговицата) и подобно на очилата, пречупват светлинните лъчи, така че върху ретината да се получи добре фокусирано изображениe.

Каква е разликата между твърди и меки контактни лещи?
Меките контактни лещи се произвеждат от хидрофилни (“обичащи водата”) полимери. Значителна част от теглото на контактната леща представлява включената в нея вода. Твърдите контактни лещи са произведени от полимер, който не е хидрофилен и съответно не съдържат вода. Твърдите контактни лещи, общо взето, не са толкова удобни за носене като меките контактни лещи, но имат своето място при някои случаи, напр. кератоконус.

Какви са различията между разните типове меки контактни лещи?

Меките контактни лещи се различават по материала, от който са направени  и формата си. Главното различие между полимерите, от които са направени меките контактни лещи се състои в количеството вода включено в полимера, което варира от 38% до 75%. Общо взето, колкото е по-високо водното съдържание, толкова по-голямо количество кислород преминава през лещата към роговицата. От друга страна, полимерите с по- високо водно съдържание са по-нежни от тези с ниско водно съдържание.
Формата на контактните лещи има също съществено значение за комфорта при носенето и удобството при боравенето с тях. Например, по-тънките лещи са по-комфортни за носене, но са по-нежни и с тях се борави по-трудно. Формата на ръба на лещата има изключително значение за комфорта при носене, като колкото по-тънък е ръба, толкова по-комфортна е лещата.
Освен по състав и форма контактните лещи биват цветни или прозрачни. Оцветяването на лещите бива: оцветяване за промяна видимия цвят на очите (“козметично оцветяване”) и оцветяване за удобство при боравене. Оцветяването с цел повишаване удобството при боравене обикновено се извършва върху цялата леща, но при някои лещи се използва по-скъпа технология за оцветяване само на центъра на лещата, където то по-трудно би се забелязало.

Коя е най-подходящата за мен схема за носене на контактните лещи?
Вашият очен лекар ще Ви предпише схема според Вашите лични предпочитания, ежедневната Ви натовареност и вида на лещите, които желаете да носите.
Общо взето, ако лекарят Ви предпише удължена схема , то той ще Ви предпише и лещи, които пропускат повече кислород, за да нарастне количеството кислород,  достигащо до роговицата Ви по време на сън. Еднократните /еднодневните/ контактни лещи са с най-добра поносимост и най-малко странични ефекти. Те са в комплект за целия месец и всяка сутрин се поставя нов чифт, като стария се изхвърля. Не са необходими разтвори, почистване и пр.

Какво е режим за смяна на меки контактни лещи?
Режимът за смяна на меки контактни лещи определя честотата на подмяната им. Трите  основни режима за смяна са: еднократен, планирана смяна и традиционен. При едократен режим  лещите се подменят за срок от един ден до максимум  две седмици. При режим на планирана смяна  лещите се подменят за срок от един месец  до три месеца. При традиционния режим лещите се подменят след година. Все по-малко производители предлагат едногодишни лещи поради риска от очно увреждане при използване за дълго време на един и същи чифт лещи.

Кой е най-подходящият за мен режим за смяна на меки контактни лещи?
 Вашият очен лекар ще Ви предпише режим за смяна, след като вземе предвид здравето на роговицата Ви, Вашите лични предпочитания и вида на лещите, които желаете да носите.

Колко често трябва да посещавам моя очен лекар?
Необходим е очен преглед на 6 месеца, но ако почувствате, че зрението Ви се влошава, че лещите Ви стават неудобни, или очите Ви станат необикновено червени, свалете контактните си лещи незабавно и се обадете на очния Ви лекар.

Неправилните грижи за окото могат да доведат до сериозното му  увреждане и дори до загуба на зрението. Потребителят на контактни лещи трябва точно да изпълнява указанията на очния си лекар.  Вижте още: Нашата програма

Повече информация и нужните съвети за здравето на Вашите очи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!