Изберете страница

Eyot

Много хора имат проблеми с очите – като се започне от сериозни очни болести като глаукома и се стигне до по-леки състояния като изсушаване на очите. Видовете проблеми са толкова разнообразни, колкото са и лекарствата за тях, но много от тези медикаменти са налични само като очни капки, предназначени за локална употреба. Пациентите обаче, особено по-възрастните, срещат сериозни затруднения при прилагането на течни медикаменти.

Повечето хора, които използват капки за очи, срещат проблеми, като например:
•    недостатъчна опора за шишенцето
•    треперене (особено при по-възрастните хора)
•    нарушено зрение
•    трудност при позиционирането на шишенцето и в резултат на това – капката не попада в окото
•    страх, че шишенцето ще докосне окото
•    затруднение да стиснат шишенцето, за да се отдели капката

Освен това пациентите, особено по-възрастните, не винаги могат:
•    да наклонят достатъчно назад главата си
•    да вдигнат ръката си достатъчно високо
•    да стиснат шишенцето, когато ръката им е извита
•    да виждат ясно без очила за близо

В резултат на тези проблеми те често се нервират и започват да мигат по-учестено. Поради горе-изброените причини удовлетвореността на пациентите, които трябва да си поставят капки за очи, е ниска. Те могат да се изправят пред сериозни проблеми, когато накапването на препарата е затруднение за тях и дори може да решат да прекратят лечението.

За някои медикаменти фирмите-производители са изработили специални устроийства, с помощта на които поставянето на капки не представлява проблем. Изключително удобство за лесно поставяне на един от видовете капки за лечение на глаукома е апаратчето Eyot /айот/. То е особено подходящо за хора, които живеят сами и няма кой да им помага при поставянето на медикамента. Посредством него е лесно в окото да попадне точно една капка от лекарството. Това е много важно за правилното лечение на глаукомата – пациентът и лекуващият лекар да бъдат сигурни в правилната уптореба на медикамента. Eyot разполага с редица характеристики, които са уникални в сравнение с други приспособления за очи. То има дружелюбен и приятен дизайн, огледална повърхност, улесняваща пациента да фиксира погледа си, не позволява контакт с окото, клепача и миглите и осигурява достатъчна опора, за да се избегне треперенето.  Също така позволява шишенцето да се постави под ъгъл, за да не е необходимо пациентите да повдигат ръка над главата си. Често пъти при обичайния метод за поставяне на капки, капката попада извън окото и се налага пациента да капе втори и трети път. По този начин, ако капките са предназначени за 30 дни, те могат да свършат доста по-рано. С апаратчето този проблем вече е решен, тъй като се отделя точно една капка и е изключено тя да попадне извън окото. Приспособлението следва установените стандарти за прилагане на капки за очи като пуска капката в зоната на конюнктивата на долния клепач.  Поддръжката на апаратчето е елементарна – почиства се с топла вода и сапун.

*** Във връзка с Ваши запитвания: апаратчето може да се използва само за един от многобройните видове очни капки и не е универсално за всички. То не може да бъде закупено или изпратено от д-р Узунова.

Вижте още: Нашата програма за глаукома
                    Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!