Изберете страница

Сухо око

„Сухо око“ е термин, обединяващ група заболявания и състояния, които протичат с нарушено овлажняване на окото. Въпреки дискомфорта, който това заболяване предизвиква, повечето пациенти търсят помощ чак 48 месеца след началото му. И най-често се лекуват с капки, които сами си купуват от аптеките. Често тези медикаменти не само не помагат, но точно обратното – влошават състоянието и около 34% от пациентите все пак стигат до специалист поради необходимост от по-ефективна терапия. Сухият синдром често остава неоткрит и е причина за „необясними“ оплаквания. Днес това състояние е широко разпространено. Всеки 1 от 5 пациента посещаващи очен лекар страда от сухо око.

Очният дискомфорт е едно от най-честите оплаквания на пациентите, ползващи компютър, работещи в офиси или в запрашена среда. Оплакванията варират от сухота, сърбеж, парене, чувство за чуждо тяло, глождене до замъгляване на зрението, дразнене от светлина, умора на очите, общ дискомфорт. Често се наблюдава и сълзенe. Най-честия клиничен симптом е усещането за чуждо тяло. Оплакванията се усилват в края на деня,  обострят се обикновено при резки климатични промени, престой в помещения с климатични инсталации, при продължително взиране и се подобряват след затваряне на очите. Най-сериозната проява на заболяването е разязвяване на роговицата. Ако се налага очна операция, сухото око може да доведе до хронично възпаление на повърхностните тъкани на окото, непредвидимо и забавено зарастване на раните, неправилен астигматизъм.
Когато влиянието на околната среда е вредно за очите, съставът на сълзите се променя, слъзните жлези произвеждат по-малко секрет и слъзния филм се нарушава. Окото става по-лесно уязвимо. Продължителното дразнене застрашава зрението. Може да се появи възпаление, което да увреди роговицата на очите.
Сълзите помагат на очите да се овлажняват и защитават очната повърхност. Сухо око е състояние, предизвикано от промени на количеството или качеството на сълзите, което води до сухота и дразнене в очите.
Слъзният филм постоянно изтънява и се изпарява. Обикновено този процес, известен като разкъсване на слъзния филм, не е проблем – непрекъснатото произвеждане на нови сълзи възстановява целостта на слъзния филм. При мигане той възобновява своята структура и се разпределя равномерно върху очната повърхност. При промяна в количеството или качеството на сълзите е налице сухота в окото. Ако производството на сълзи е недостатъчно, се появяват сухи петна, което води до очен дискомфорт.
Парене, чувство на пясък, дразнене, болка и усещане за чуждо тяло в очите: тези симптоми могат да са резултат от недостатъчно овлажняване и смазване на очната повърхност.

Много фактори допринасят за развитието на сухо око: прах, дим /пушек/, работа с компютър /особено застрашени са работещите през целия ден/, централно отопление, козметика, възраст, хормонални промени, някои лекарства. Сухотата в окото засяга над 20% от възрастните хора.
Причини:
Синдром на сухото око се развива при заболяване на клепачния ръб, нарушение на очната повърхност /получава се непълно разстилане на слъзния филм и поява на сухи петна/, намалена слъзна продукция. Това може да се дължи на следните причини:
1. Свързани с възрастта – на 50 год. възраст продукцията на сълзите е равна на оттичането, а на 75 год. човек страда от сухо око
2. Хормонални – менопауза, контрацептиви, бременност, кърмене, 37% от диабетиците страдат от сухо око
3. Имунологични – системни заболявания на съединителната тъкан, ревматоиден артрит, лупус еритематодес, синдром на Сьогрен, склеродермия, дерматози
4. Фармакологични – медикаменти, намаляващи слъзната продукция: бета блокери, диуретици, антидепресанти, антиалергични
5. Нарушено хранене – намален прием на витамини, прием на алкохол
6. Аномалии в развитието – вродена липса на слъзни жлези и др.
7. Травми – изгаряне, радиация, носене на контактни лещи
8. Възпаление – херпес, възпаление на слъзната жлеза, кератоконюнктивит, възпаление на клепачите, трахома
9. Нервно нарушение – локална анестезия, контактни лещи, след рефрактивна хирургия, кератопластика
10. Анатомична аномалия – трихиаза, външно перде

За диагностицирането се използва оцветяването на повърхностните тъкани на окото с различни багрила. Изследва се времето на разкъсване на слъзния филм като сълзите се оцветяват с флуоресцеин. Отчита се времето от последното премигване до появата на неоцветени от флуоресцеина точки или полета /сухи петна/. Теста се прави от очен лекар на биомикроскоп със специален син филтър. Пониженото време на разкъсване на слъзния филм под 15 секунди причинява недостатъчност на слоевете на сълзите и нарушава тяхното качество. Стойности под 8 секунди са гарантирано патологични. Този тест дава информация и за състоянието на роговичната повърхност – флуоресцеинът оцветява зоните с дефект в епитела на роговицата. В такива случаи се налага към изкуствените сълзи да се прибави и лечение с противовъзпалителни медикаменти.

Основните цели на лечeнието са:
–  намаляване на оплакванията
–  запазване прозрачността на роговицата
–  предпазване от усложнения
Основно средство за профилактика и лечение на свързаните с работа с компютър парене, дразнене и умора в очите /синдром на сухото око/ са овлажняващите очни капки – изкуствени сълзи. Те защитават очната повърхност и забавят изпарението на сълзите, като по този начин намаляват дразненето и умората. На пазара има много видове такива капки, но е важно те да бъдат изписани от очен лекар, тъй като някои съдържат много консерванти, други съдържат съдосвиващо вещество, което премахва зачервяването на очите, но свиването на съдовете още повече задълбочава сухотата в очите. В тази връзка – не купувайте в аптеката капки, различни от препоръчаните Ви от лекаря само защото не са налични в тази аптека. Освен това лекарят може да установи има ли сух синдром или се касае за очно възпаление, налагащо друг вид лечение.
При продължаващи оплаквания е задължително пациентите да потърсят специализирана помощ от oчен лекар, за да избегнат по-нататъшни усложнения. В някои случаи на по-тежко протичане се налага поставяне на специални тапички в слъзните канали. Тапичките могат да бъдат разтворими, подходящи при по-млади пациенти с временна недостатъчност на слъзния филм и постоянни, които оказват дългосрочно влияние върху количеството на елиминираните сълзи.
Преценката какъв медикамент и метод на лечение да се приложи остава за очния специалист.

Съвети:
Необходимо е да се сведат до минимум външните фактори, които утежняват сухотата на очите: тютюнопушене, престой в задимена, климатизирана или замърсена среда.

Има няколко стъпки за намаляване на оплакванията или предпазване от задълбочаване на синдрома сухо око:
– посетете очен лекар за преглед, ако имате очен дискомфорт
– правете периодични почивки и мигайте по-често при четене и работа с компютър
– ако носите контактни лещи, сменяйте ги с очила докато сте си в къщи
– когато сте навън, носете слънчеви очила за предпазване на очите ви при вятър или силно слънце
– съобщете на Вашия очен лекар в случай, че редовно приемате лекарства за алергия, антихистамини, понижаващи кръвното налягане, хормони, диуретици, тъй като те могат да доведат до възникване на сухо око
– ползвайте овлажнител за въздуха в стаята, в която прекарвате много време
– ако работите продължително време на компютър или ако носите контактни лещи, посъветвайте се с Вашия очен лекар какви капки /изкуствени сълзи/ са най-подходящи за Вас. Помолете лекаря да Ви направи тест за време на разкъсване на слъзния филм

Повече информация и нужните съвети за здравето на Вашите очи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент
Вижте още: Очи и компютър

error: Content is protected !!