Изберете страница

Интересно

Какво може да покаже очния преглед:
10 изненадващи неща, които очите Ви разкриват за Вашето здраве

Ново проучване показва, че 70 процента от възрастните американци усещат очно напрежение и дискомфорт при работа с дигитални устройства. Тъй като очите се засягат от редица заболявания, установено е, че е лесно да се диагностицират здравословни проблеми на цялото тяло, просто като се вгледаме в очите, казва Брайън Франсис, MD, офталмолог в Orange Coast Memorial Medical Center.

Какво може да установи очния лекар при преглед:

1. Вашето психично здраве
Известно е от почти един век, че хората с психични заболявания като шизофрения и биполярно разстройство обикновено имат различни модели на очни движения (например, на пациенти с шизофрения е трудно да фокусират очите си върху бавно движещи се обекти). Лекарят може да набележи визуални несъответствия, които идентифицират психично заболяване.

2. Ако имате мозъчен тумор
Мозъчните тумори се проявяват по много различни начини. При някои могат да се очакват главоболие и замаяност. Но при други може нищо да не усещате и да не се установят, ако не се прегледат очите Ви. По време на очния преглед, лекарят ще провери за замъглено виждане, неправилно разширяване на зениците (нееднакво разширяване или са постоянно широки), ще огледа зрителния нерв – неговите граници и цвят. Ако офталмолога подозира нещо нередно, той ще направи компютърна периметрия и най-вероятно ще Ви насочи към невролог за проследяване.

3. Ако имате аневризма
Често аневризмите са незабелязани, докато някой е в смъртна опасност, поради което е чудесно, че някои от ранните симптоми могат да бъдат уловени по време на рутинен очен преглед. Кажете на Вашия очен лекар, ако сте имали замъглено зрение, болки в очите, главоболие или краткотрайна загуба на зрението. Докторът също така ще установи има ли повишено налягане в окото, кървене в ретината или оток на зрителния нерв.

4. Вашият риск от диабет
Диабета може да доведе до множество проблеми, вариращи от леки (виене на свят или изтръпване) до тежки (ампутация на крайник и дори смърт). За да потърси доказателства за диабет, Вашият лекар ще провери за ретинални съдови изменения, кръвоизливи в очните дъна, оток на макулата.

5. Ако това „играещо око“ е всъщност множествена склероза
Докато повечето очни тикове са доброкачествени, те могат също така да бъдат ранен индикатор на неврологични заболявания като множествена склероза и Паркинсон, така че не забравяйте да споменете тези симптоми на Вашия очен лекар.  Той може да Ви помогне с ранна диагностика чрез проверка за аномалии в ретината и зрителния нерв.

6. Независимо дали знаете или не, че имате високо кръвно налягане – то може да бъде установено при оглед на очните дъна
Високото кръвно налягане е известен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет, метаболитен синдром и други заболявания. Артериите и вените в задната част на окото могат да предупредят за сърдечно-съдови заболявания. Много често пациентът не знае, че има високо кръвно налягане, това се установява от очния лекар при оглед на очното дъно. В такива случаи е редно да бъдете насочен към кардиолог за започване на лечение.

7. Нивата на Вашата кръвна захар
Една изненадваща причина за досадните очни потрепвания (тикове) може да бъде хипогликемията или необичайно ниските нива на кръвната захар. Може да има също треперене, изпотяване, замъглено виждане и дори гърчове. Така че дори и това да Ви се струва като просто дребно неудобство, очения лекар може да разбере ако наистина имате заболяване, което е свързано с диабет, както и метаболитни проблеми и заболявания на черния дроб, бъбреците и панкреаса.

8. Ако имате дефицит на витамин А
Дефицитът на витамин А се среща рядко при хора с добре балансирана диета. Въпреки това, ако не получавате достатъчно плодове и зеленчуци (домати, сладки картофи, пъпеши и моркови), може да се развие нощна слепота.

9. Меланом
Знаете ли, че можете да получите лунички в очите? И както можете да получите лунички и меланом на кожата, можете да получите същоия вид рак (меланом) в очите. Ако видите постоянна прашинка в окото, посъветвайте се с Вашия лекар, за да я провери. По време на рутинен преглед, той също ще провери Вашия цвят на очите и ще се увери дали всичко изглежда нормално.

10. Ако има опасно повишено налягане в мозъка
Идиопатична интракраниална хипертензия (повишено налягане в мозъка) е сравнително рядко, но трябва да се има предвид при млади жени с наднормено тегло. И докато основният симптом е главоболие, то също може да предизвика замъглено или двойно виждане, и може да доведе до загуба на зрението. Вашият лекар ще провери зрителния нерв за признаци на повишено налягане.

 

Компетентен съвет и преценка на състоянието на Вашите очи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!