Изберете страница

Детско зрение

Kакво трябва да знаят родителите

Грижата за детското зрение е необходима за правилното развитие. Повече от 80% от преподаването в училище се усвоява визуално, така че уверявайки се, че вашия син или дъщеря има добро зрение, ще сте спокойни и за техния учебен напредък.
При периодичните очни прегледи може да се открие късогледство, далекогледство и/или астигматизъм, ще се прецени дали очите се развиват правилно или има мързеливо око, кривогледство или друго нарушение на т.нар.бинокулярно зрение, което няма да позволи обектите в пространството да бъдат правилно и нормално възприемани от мозъка.
Всеки родител трябва да знае основните неща за възможните проблеми със зрението при деца. Ранното им откриване е съществено, за да сте спокойни, че детето се справя добре в училище, при спортуване и други дейности.

Зрението е най-важното от петте сетива. То има изключителна роля още от детството.
През първите 6 месеца след раждането бебето може да фокусира само близки обекти. То ги вижда ако са в контрастни цветове като бяло, червено, черно. След 6 месечна възраст зрението се променя към по-остро и акуратно цветно зрение и по-точни очни движения.
В ранните години трябва да сте сигурни, че двете очи работят в екип. При най-малки съмнения, незабавно посетете очен специалист. В противен случай зрението може да остане лошо през целия живот.

Предучилищна възраст
Очен преглед е изключително важен. 5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Това е всяко четвърто дете! Ранното откриване е много важно – детските очи са толкова по-податливи на лечение, колкото по-рано започне то.
Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при деца трябва да бъде направен на 6 месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето в училище. За учениците препоръките са за преглед на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани всяка година или според лечебния план на очния специалист.

Очни проблеми в предучилищната възраст
Симптоми за възможни проблеми със зрението на децата от 3 до 6 годишна възраст:
1. детето сяда твърде близо до телевизора
2. държи книгата много близо
3. криви си главата, за да вижда по-добре
4. присвива си очите и е чувствително към светлина
5. често има сълзене
6. затваря едното си око, за да чете или гледа телевизия
7. избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо като рисуване и четене или надалече – различни игри
8. оплаква се от главоболие или уморени очи
Уговорете очен преглед, ако при детето си забелязвате който и да е от тези симптоми
По-голямата част от проблемите в тази възраст са свързани с рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм.
Късогледството е чест проблем – затруднение да се виждат ясно отдалечени обекти.
Далекогледството е много често срещано при деца, успешно се лекува и в по-късна възраст в повечето случаи не се носят очила. Нелекуваното далекогледство може да доведе до кривогледство и да се развие амблиопия и така да се стигне до намалено зрение на едното око за цял живот.

Амблиопията е замъглено или некачествено зрение на всички дистанции. Нарича се още „мързеливо око“. Представлява намалено зрение на едното око без да има анатомично нарушение. Започва по време на детството и ако не се лекува правилно, остава намалено зрение на едното око за цял живот, което не може да се коригира с очила.
Симптоми – тъй като е проблем на детската възраст, често е трудно да се открие без щателен преглед. Много често е свързана с кривогледство – тогава обикновено родителите веднага търсят лекарска помощ. Често ако се закрие едното око, детето започва да се дърпа и да плаче – това може да подскаже, че е закрито „доброто око“, т.е. това, с което детето вижда.
Причини – ако едното око е късогледо или далекогледо
– ако едното око е кривогледо
И в двата случая за да се избегне двойното виждане, мозъка избира възприятие от по-добре виждащото око. Така другото, което е с намалено зрение изостава и се използва все по-малко. Мозъка получава неправилно изображение от поразеното око, той започва да подтиска това изображение и да елиминира едното око. Резултата е намалено зрение в различна степен.
Лечение – в болшинството от случаите при назначаване на правилна корекция с очила се постига нормално зрение на двете очи и проблема се преодолява. Понякога се налага да накараме мозъка да обърне внимание на мързеливото око и за да стимулираме зрението се налага да закрием здравото око. Поставянето на превръзка на по-добре виждащото око се прави по определена от очния специалист схема. Това може да продължи седмици или месеци, като се закрива окото за няколко часа на ден или за целия ден. Ако имате затруднение с детето си по този въпрос, опитайте се да превърнете поставянето на превръзката в игра, на пирати например. При някои деца се налага вместо превръзка поставяне на капки, които да разширят зеницата в здравото око и в крайна сметка да се постигне подобен ефект. Зрението на здравото око ще се замъгли и по този начин ще принудим да започне да работи мързеливото око. Тези капки имат странични ефекти, така че към този метод се прибягва в краен случай. Ако лечението на амблиопията не запоне навреме /колкото по-рано, по-добре/, след това не е възможно подобряване на зрението на мързеливото око. Критичният период за въздействие е 8 – 9 годишна възраст. Вижте повече: Мързеливо око

Задължително преди училище трябва да се направи пълен очен преглед, за да има време да се изпише точна корекция ако се налага и за да сте спокойни, че детето правилно ще възприема материала в училище.
В предучилищна и училищна възраст зрителната система на детето се развива заедно с цялото тяло и е възможно да има промени в изписаните очила. Така че спазвайте точно указанията на специалиста, на който сте се доверили.
При избора на рамки за очилата – оставете детето само да ги избере, така ще е по-мотивирано да носи очилата. Важно е то да се хареса с тях. Обяснете му предимствата на очилата – че при игри ще вижда много по-добре, ще е по-силен играч, ще е по-добър в училище. Уверете се, че рамките на очилата са му удобни – никой няма да носи неудобни очила.

Преди първия учебен ден
Всички родители знаят, че трябва да се подготвят много неща преди първия учебен ден, за да са сигурни, че детето има всичко необходимо за успешна учебна година. Ключов момент за успеха в училище е доброто зрение.
Често децата не осъзнават, че имат влошено зрение, защото мислят, че това е начина, по който виждат всички. Те се научават да компенсират техния очен проблем без да се замислят, а това неминуемо води не само до проблеми в училище, а и по-късно в живота. За съжаление, много ученици остават недиагностицирани и родителите смятат, че не добрия успех се дължи на лошо поведение или друга причина, а в същност става дума за проблеми със зрението.
Очните проблеми засягат едно на всеки 4 деца. Те варират от рефракционни аномалии /късогледство, далекогледство/ до сериозни очни състояния като амблиопия и кривогледство.
Родителите са отговорни за правилното развитие на детето и на неговото зрение. За да сте спокойни, направете на детето си профилактичен преглед при очен специалист преди започване на първи клас.

Очни проблеми в училищната възраст
25% от децата или всеки четвърти ученик има проблеми със зрението. А зрението на детето е съществено за успеха в училище.
Сигнали за зрителни проблеми:
1. често мигане
2. не използва компютъра, защото го болят очите
3. получава по-лоши оценки от обикновено
4. оплаква се от главоболие, особено в челната област
Уговорете преглед при очен специалист, ако е налице който и да е от тези симптоми. Възможно е да има късогледство, далекогледство или астигматизъм и да се налага изписването на очила. Лекарят ще ви посъветва и за правилен режим на зрителна работа.

Проблеми с прегледите
Имайте предвид, че развитието на вашето дете се проследява от вашия личен лекар или педиатър, който не е очен специалист и не може да направи пълен очен преглед. За съжаление, понастоящем не се провежда профилактика при децата в детските градини както беше преди години. Поради тези причини спокойно може да се пропусне сериозен очен проблем.
Най-добрият начин да сте сигурни, че детето ви има нормално зрение е да посетите заедно очен специалист. Нашата програма за деца

Повече информация и компетентен съвет можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!