Изберете страница

Полезно

Кога да посетите очен лекар

Най-добрия път за грижа за Вашето зрение през целия Ви живот е предпазването на Вашите очи, профилактика и ранно откриване и лечение на очните проблеми.

Някои хора са с повишен риск от очни проблеми и е необходимо да посещават очен лекар повече от препоръчаното. Това се налага в случай, че имате някои от изброените рискови фактори:
– фамилна история за очни проблеми
– диабет
– анамнеза за прекаран очен проблем или очна хирургия
В тези случаи би следвало да Ви бъде направен лечебен план, за да знаете колко често се налага посещение при очен специалист

Kолко често да посещавате очен лекар

Бебета
Около шестия месец от раждането всички бебета би трябвало да бъдат прегледани от очен специалист. Бебетата трябва да получат пълен и компетентен очен преглед – те никога не са тварде малки за това.

Преглед до 5 годишна възраст
Тъй като е възможно Вашето дете да има сериозен очен проблем без да разберете за него,  то трябва  да бъде прегледано от очен специалист между 3 и 5 год. При този профилактичен преглед ще се следи за:
– страбизъм /кривогледство/
– амблиопия /мързеливо око/
– птоза /паднал клепач/
– рефракционни аномалии /късогледство, далекогледство или астигматизъм/
Ако има фамилна история за очни проблеми или Ви изглежда, че детето Ви има някое от изброените очни състояния, непременно го заведете при очен специалист.

От 3 до 19 години
За да запазите очите на Вашето дете или тийнейджър здрави, неговите/нейните очи трябва да бъдат преглеждани редовно веднъж годишно или поне на две години.

От 20 до 39 години
Повечето млади хора имат здрави очи, но също се нуждаят от очни грижи – носене на защитни очила, ако работят в опасни зони, спортуват, работят тежка работа, работят с химикали или взимат участие в други дейности, които могат да причинят очни увреждания.
В тази възраст е необходим  пълен преглед от очен специалист  веднъж между 20 и 29 години и поне два пъти между 30 и 39 години.
Трябва също да обърнете внимание на симптоми, които биха могли да са свързани с очни проблеми. Посетете очен специалист веднага в случай, че имате някой  от следните проблеми:
– промяна на зрението или болка
– виждате светкавици
– виждате петна или неясни образи
– появяват се тъмни петна
– линиите или ръбовете изглеждат нарушени или вълнообразни
– сухи очи със сърбеж и парене

От 40 до 64 години
За предотвратяване на очни проблеми в тази възраст е необходим преглед от очен специалист на всеки две години

От 65 години нагоре
От 65 години нагоре е необходима подробна оценка на състоянието на очите от очен специалист всяка година. Трябва да се обърне внимание, че в тази възраст биха могли да се диагностицират заболявания като катаракта /старческо перде/, глаукома и свързана с възрастта макулна дегенерация.

Откъде можете  да получите повече информация?
Очният лекар е най-добрия източник на информация за насрочване на необходимите регулярни очни прегледи с оглед предпазване и ранно откриване на очни заболявания. Той е човека, който може да прецени индивидуално за всеки отделен случай какви грижи трябва да се полагат за очите и какви предпазни мерки трябва да се взимат.
И не забравяйте – ВАШИТЕ ОЧИ СА БЕЗЦЕННИ!!!

Компетентен съвет и преценка на състоянието на Вашите очи можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Вижте повече:  Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!