Изберете страница

Очи и компютър при деца

Децата и компютрите в наши дни са целодневно заедно. Много деца, дори от предучилищна възраст прекарват часове пред компютъра. Това увеличава риска от развитие на зрителни проблеми във възраст, когато зрителния анализатор е недостатъчно укрепнал, за да издържи прекомерното натоварване. Често след компютъра идва ред на телевизора, после на електронната игра и така часове наред детските очи са пред монитор.

Какво да правим?
На първо място, уверете се, че детето е седнало удобно. Екрана трябва да е 15 градуса под погледа, позата да е спокойна и отпусната. Периодично детето трябва да става от компютъра. Това ще поддържа тонуса на мускулатурата и ще успокоява погледа.

Много автори смятат, че е възможно да се провокира развитието на късогледство. Задължително е на всеки 30 мин. детето да става от компютъра и да гледа поне за 20 секунди обект в далечината. Това просто упражнение ще релаксира очните мускули и ще успокои зрението.

Понастоящем децата заменят компютъра с телевизора и така минава техния ден. Компютрите са важна част от живота и образованието, но те са допълнение, а не заместител на рисуването, четенето на книги, слушането на музика, разходката навън или игрите с другите деца.

Очните проблеми засягат едно на всеки 4 деца. Те варират от рефракционни аномалии /късогледство, далекогледство/ до сериозни очни състояния като амблиопия и кривогледство.
Родителите са отговорни за правилното развитие на детето и на неговото зрение. За да сте спокойни, правете редовно на детето си профилактичен преглед при очен специалист. Вижте още: Нашата програма за деца

Повече информация и компетентен съвет можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова.
Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!