Изберете страница

Какво да питате лекаря

Ако имате поставена диагноза глаукома и е назначено лечение – добрата връзка между Вас и очния лекар е основата на ефективното лечение. Необходимо е да сте наясно със състоянието си, защото когато Вие разбирате Вашето заболяване, чувствате, че то може да бъде контролирано. Вие трябва да сте запознати със състоянието си и с това какво трябва да се направи – все пак става въпрос за Вашите очи!
Не се страхувайте да задавате въпроси! Питайте очния лекар за лекарствата, очакваните резултати и вероятните странични ефекти. Щом сте се доверили на него да се грижи за Вашите очи, той ще бъде изчерпателен в отговорите си. Особено важно е лекарят да Ви изслушва и да отговаря на Вашите оплаквания и въпроси, да обяснява възможностите за лечение и да осигурява нужните контролни прегледи. Ако не се чувствате конфортно и изпитвате неудобство, запомнете, че имате правото по всяко време да потърсите друго мнение.

Ето някои примерни въпроси, които можете да зададете, за да получите възможно най-много информация, от която се нуждаете:

= относно заболяването
1. Какво представлява глаукомата
2. Какъв тип глаукома имам
3. От какво е причинено моето състояние
4. Застрашени ли са моите близки
5. Как ще бъде засегнато моето зрение от заболяването – сега и в бъдеще
6. Какво да кажа на семейството си за моето състояние
7. Каква е очакваната прогноза
8. Какво трябва да бъде моето очно налягане, за да съм спокоен

= относно лечението
1. Какви са възможностите за лечение
2. Кое е най-подходящото лекарство за мен и защо
3. Може ли да изчерпи то действието си с времето и вече да не е ефективно
4. Какви са вероятните рискове и странични ефекти от това лечение
5. Какво ще стане ако не се лекувам
6. Колко дълго ще продължи лечението
7. Как ще разбера дали лекарството действа
8. Колко често трябва да посещавам очен лекар
9. Налагат ли се допълнителни тестове за доизясняване на състоянието ми

= относно начина на живот
1. Трябва ли да спазвам определена диета
2. Кои дейности трябва да огранича

Въпреки, че Вашият очен лекар може да е зает, той би трябвало да предлага възможно най-добрите грижи. Да работите активно с него означава да споделяте своето мнение, да задавате въпроси, за да разберете по-добре своето заболяване и лечение и да държите лекаря информиран относно промени в здравословното Ви състояние.
Има няколко типа глаукома и е важно да знаете кой тип имате Вие, както и какво е най-подходящото за Вас лечение. Трябва също да помислите и за евентуалните странични ефекти, както и какво ще стане ако спрете да се лекувате.
Много пациенти имат затруднения да си слагат капките или да запомнят, че трябва да ги слагат. Ако имате подобни затруднения или не си слагате капките редовно, много е важно да кажете на своя лекар. Само така ще можете да обсъдите причините, а и след като лекаря знае защо изписаното от него лекарство „не действа“ няма да го сменя или да добавя ново. Опитайте да включите в дневния си график слагането на капки като обичайно действие, както тоалета, храненето, лягането за сън. По този начин приемането на лекарства ще стане естествена част от Вашия ден и няма да Ви тежи.

Препоръки:
–  Уверете се, че имате информацията, която Ви е нужна. Подробното описание може да е трудно    за  запомняне. Помолете Вашия лекар да запише лечебния Ви план, лекарствата и/или нужните инструкции
–  Вземете Ваш близък на прегледа, за да ви помогне да запомните всички детайли. Това може да бъде особено полезно, ако диагнозата Ви е скорошна или е поставена в момента. Нормално е да се шокирате от новината, че имате сериозно хронично заболяване и да Ви е трудно да възприемете поднесената информация
–  Запишете си въпросите, които възникват, за да не пропуснете да попитате очния си лекар при следващото Ви посещение при него
–  Спазвайте точно инструкциите, които той Ви дава по отношение на лечение, диета и контролни прегледи
–  Помолете очния Ви лекар за печатни материали относно вашето заболяване или лечение
–  Попитайте го от къде можете да си набавите допълнителна информация

В наше време пациентите имат активна роля в грижата за техните очи. Бъдете активен пациент, погрижете се за своите очи навреме!

 

error: Content is protected !!