Изберете страница

Грижи за очите

„Две хубави очи – душата на дете,
в две хубави очи – музика, лъчи…..“
П.К.Яворов

Oчите обикновено са първото нещо, което хората забелязват у вас.

Блестящите очи са знак за добро здраве. Най-ефективният начин да запазите този блясък е да давате почивка на очите си с достатъчно сън и да не ги напрягате със слабо осветление или продължителна работа на компютър.

Преумора на очите
Преуморените очи са често срещан /обичаен/ проблем. Най-широко разпространените причини, които довеждат до преумора на очите са прекарването на дълги часове на изкуствена или лоша светлина, продължителното четене или работа на компютър, ежедневния стрес, неправилно предписаните очила, замърсяването. Често пъти поради тези фактори преумората на очите е последвана от чувство на напрегнатост, дискомфорт, трудности при фокусиране, главоболие.

За да предпазите очите си от преумора бъдете сигурни, че работите и четете на добра светлина. Ако сте пред монитора или това, което вършите напряга очите Ви, правете кратки почивки на всеки час и се концентрирайте върху далечни предмети за няколко секунди, за да възвърнете дълбочината на зрението си.
Като основно правило, особено при наличие на оплаквания, работещите на компютър трябва да разположат монитора под нивото на погледа си. При монитори, разположени над нивото на погледа, взирането е по-голямо и очите са по-широко отворени. Това уморява клепачите и увеличава откритата площ с около 30%, което води до по-бързо изсъхване на слъзния филм и поява на синдрома на сухото око.
Мигането при работа с компютър и продължително четене намалява с около 70% от нормалната честота. Това увеличава изпарението на сълзите. Необходимо е да се прави зрителна почивка – отклоняване на погледа в далечината /през прозореца/ на половин часови интервали за 1-2 минути. Монитора трябва да е разположен на разстояние 50-60см от очите и на около 20º под нивото им.

Основно средство за профилактика и лечение на свързаните с работа с компютър парене, дразнене и умора в очите /синдром на сухото око/ са овлажняващите очни капки – изкуствени сълзи. Те защитават очната повърхност и забавят изпарението на сълзите, като по този начин намаляват дразненето и умората. На пазара има много видове такива капки, но е важно те да бъдат изписани от очен лекар, тъй като някои съдържат много консерванти, други съдържат съдосвиващо вещество, което премахва зачервяването на очите, но свиването на съдовете още повече задълбочава сухотата в очите. Освен това лекаря може да установи има ли сух синдром или се касае за очно възпаление, налагащо друг вид лечение. Има капки, които като се свържат със сълзите образуват гел и по този начин защитават роговицата за дълго време.
При продължаващи оплаквания е задължително да потърсите специализирана помощ от oчен лекар, за да избегнете по-нататъшни усложнения.
Вижте повече : Сухо око

Торбички и кръгове
Подпухналите, тъмни кръгове под очите са ежедневен проблем за голяма част от хората. За щастие обаче, дори и в случай, че са придобити по наследство и не могат да бъдат напълно отстранени, в днешно време можете успешно да се борите с торбичките и кръговете под очите.
Ръчният масаж по слепоочията, заедно с добър козметичен продукт за очи, може да помогне много за намаляването на отоците. От друга страна, използването на крем за очи, който заздравява и подсилва кожата под очите, както и пиенето на много вода, помагат за отстраняването на тъмните кръгове. В противен случай единственото, което можете да направите е да ги прикривате с козметични продукти за лице.
Не забравяйте, че продължителната прекомерна употреба на алкохол, силно подправена храна или малко сън може да доведе до разтягането на деликатната и силно чувствителна кожа под Вашите очи, което би довело до постоянни проблеми.

Грижа за очите

Очите са най-високо развитите сетивни органи.  80% от възприятието на обкръжаващия свят се осъществява чрез очите. Те са най-важния сетивен орган, защото другите четири като слух, допир, обоняние и вкус формират само 20% от сетивните възприятия.
Очите се нуждаят от подходящи грижи и внимание, тъй като са постоянно изложени на прах и замърсяване. Ако напрягате прекомерно Вашите очи, това може да доведе до сериозни проблеми, преумора, главоболие и др.

Следвайки няколко полезни съвета Вие ще можете да поддържате очите си в тяхната най-добра форма. А тези съвети са:

▪ Създайте си навика да започвате деня с измиването на Вашите очи със студена вода, за да могат те да са напълно почистени и стимулирани.
▪ Не четете на слаба светлина; светлината трябва да идва отпред или от горе.
▪ Не четете повече от два часа. Давайте почивка на очите си като слагате дланите на ръцете си  върху тях и ги закривате от светлината.
▪ Не търкайте или разтягайте кожата под очите си – тя е много деликатна и лесно ранима.
▪ Използвайте възможно най-малко количество кремове за очи и внимавайте да не проникне крем в очите Ви. В случай, че проникне, измийте веднага с вода.  За тази зона ползвайте само околоочна козметика.
▪ Храната Ви трябва да съдържа достатъчно количество витамин A (например в житните растения, целината, мазната риба, жълтъка и черния дроб/.
Ако очите Ви сърбят, сълзят или са силно зачервени, потърсете очен лекар. Не се самолекувайте.
▪ Винаги почиствайте добре грима си преди лягане, защото може да причини инфекция в корените на миглите.
▪ Пийте 6-8 чаши вода на ден
▪ Спете най-малко 7 часа на денонощие

Посещавайте редовно очен лекар – не само при възникнал проблем, а и за профилактичен преглед.

Яжте в изобилие:
▪ моркови, картофи и тъмно зелени зеленчуци – за бета керотин
▪ плодове и зеленчуци за витамин C
▪ морска храна и пшеничен зародиш за цинк
▪ крехко месо (без тлъстини), пилешко, риба, ядки, семена и зелени зеленчуци за витамин B
▪ aвокадо, зехтин и зърнено масло за витамин E
Вижте още: Хранителни добавки

Повече информация и компетентен съвет можете да получите в Специализиран очен кабинет д-р Узунова. Как да станете наш пациент

error: Content is protected !!