Изберете страница

Представени на годишната среща на Американската академия по офталмология
11-14.11.2017 г. Ню Орлиънс, САЩ

Годишната среща на Американската академия по офталмология е вълнуващо събитие, на което се срещат десетки хиляди очни лекари от цял свят. Акцента тази година беше на иновациите в офталмологията. А те са много – от ново лекарство за лечение на глаукома, нови микрохирургични техники и инструменти, до нови открития относно лечение на дегенерация на макулата – очаква се ново лекарство да бъде разрешено за употреба до няколко месеца. Огромен брой лекции, обучителни курсове, изложители на лекарства и медицинска апаратура. И всичко това представено от най-добрите в света! Ето и малко данни:

1. Относно лечението на глаукома
– след 20 годишна пауза, в която изобретените формули се доразвиваха, на 2 ноември 2017 е регистрирано и одобрено за ползване в САЩ ново лекарство за лечение на глаукома. Новите очни капки Vyzulta се прилагат веднъж дневно за намаляване на очното налягане при пациенти с откритоъгълна глаукома или очна хипертензия. Те са с двоен механизъм на действие и при направените клинични проучвания показват много добра поносимост и показатели на очното налягане. Надяваме се скоро да бъдат регистрирани и в Европа.
– представени бяха новости при антиглаукомните операции – микроинвазивна хирургия. MINIject е нов силиконов шънт, който намалява риска от образуване на отложения и сраствания и позволява дълготраен ефект при оттичането на вътреочната течност.

2. При лечението на катаракта /старческо перде/ – бе съобщено и вече е одобрена от FDA /Aмериканската агенция по храни и лекарства/ първата по рода си фоточувствителна вътреочна леща, при която диоптъра на лещата може да бъде докоригиран след операцията. До сега след операция за катаракта при необходимост се изписваха очила или контактни лещи. Три седмици след имплантиране на новата леща се правят фини „донастройки” на диоптъра със специално устройство, което активира чувствителния на светлина материал на лещата и диоптъра се променя.

3. Дегенерация на макулата
Таблетки през устата при влажната форма- обнадеждаващи проучвания показват, че е възможно да бъдат намалени уврежданията и да бъдат заместени инжекциите в окото. Все още няма одобрена лекарствена форма.
– Надежда с генна терапия – първи резултати от направени проучвания. Учените вярват, че очни заболявания като дегенерация на макулата са идеални кандидати за генно модифицирано лечение.
Нови комбинирани лекарства при лечение на влажната форма за инжекционно приложение в окото

4. Нови формули лекарства в процес на разработка и проучване под формата на очни капки за лечение на диабетен макулен оток и кератоконус.

5. Апаратура – изключително богата изложба на медицинска техника на водещите производители в света;
– демонстрирани бяха нови апарати за по-детайлно заснемане на очното дъно
– мини роботи в помощ на хирурга при очни операции – катаракта и операции на ретината

6. Компютрите в помощ на науката:
IBM Watson – за ранно откриване на глаукома. Компютърът прави сравнение между дясно и ляво очно дъно и оценка на зрителния нерв с 95% точност
Globe check – за ранно откриване на очни заболявания. Системата представлява една сфера, киоск, който ще бъде поставен на обществени места из целия свят. Всеки, който желае може да въведе данните си и да бъде „прегледан“ от апаратите, които са в сферата – зрение, очно налягане, ОСТ и др., без помощта на специалист. Данните получава очен лекар, който дава заключение и резултата се изпраща на мейла на пациента. Устройството не замества очен преглед при специалист, но могат да бъдат открити изменения, за които пациента не подозира. Удоволствие е да съобщя, че съм регистриран Globe check лекар. Имах възможност да бъда прегледана на сферата – уникално изживяване 🙂